Resource based plan revision in dynamic multi-agent environments
Değişken çoklu etmen ortamlarında kaynak tabanlı planların gözden geçirilmesi
- Tez No: 153202
 - Danışmanlar: PROF. DR. FARUK POLAT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: kaynak tabanlı planlama, değişken çoklu etmen ortamları iv, resource based planning, dynamic multi-agent environments 111
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz DEĞİŞKEN ÇOKLU-ETMEN ORTAMLARINDA KAYNAK TABANLI PLANLARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ Erdoğdu,Utku Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk Polat OCAK 2004, 66 sayfa Planlama, zeki etmenlerin altyapılarında ve bu etmenlere karmaşık davranış şekil lerinin kazandırılmasında sık kullanılan bir tekniktir. Bir tür planlama tekniği olan kaynak tabanlı planlama, çok etmenli sistemlerde kaynakların değiş tokuşunun doğ al ve basit bir işbirliği yapısı oluşturması dolayısıyla önemlidir. Kaynak tabanlı planların koordinasyonu esnasında her etmen kendi planını diğer etmenlerden bağımsız olarak hazırlar. Daha sonra bu planlar merkezi bir plan göz den geçirme birimi tarafından, plandaki fazlalık durumundaki hamlelerin tespit edi lip çıkarılması için incelenir. Bu çalışmada mektup dağıtım probleminin işbirliğinin her zaman karlı olmama sı için değişiklikler yapılan bir örneği üzerinde çalışılmıştır. Bu problem temel kay nak tabanlı plan koordinasyon modelinde öngörülmeyen bir çok zorluğu barındır maktadır. Ayrıca plan koordinasyon methodu planın uygulanması esnasında or tamdaki değişikliklere göre planı gözden geçirme sorununun çözümünde de kul lanılmaktadır. Bu çalışmanın esas hedefi plan koordinasyonunun bütün bu zorluk lara çözüm getirebilmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESOURCE BASED PLAN REVISION IN DYNAMIC MULTI-AGENT ENVIRONMENTS Erdoğdu,Utku M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Faruk Polat January 2004, 66 pages Planning framework is commonly used to represent intelligent agents effectively and to model complex behavior. In planning framework, resource-based perspective is interesting in the sense that in a multi-agent environment, exchange of resources can form a cooperative interaction. In resource based plan coordination, each agent constructs an individual plan, then plans are examined by a central plan revision unit for possibilities of removing actions. Domain of this work is the classical postmen domain that is also modified to have non-sub-additive property.The domain is has numerous challenges that is not considered in the original plan coordination model. Moreover, the plan coordination algorithm is used in the re-planning phase, as the environment changes through plan execution.These issues are common for the realistic environments and the details of the original plan coordination perspective are renewed to cope with these issues.