The effect of educational ideologies on technology acceptance
Eğitim ideolojilerinin teknoloji kabulüne olan etkisi
  1. Tez No: 153203
  2. Yazar: DEVRİM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN KİRAZ, YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Görüşleri, Teknoloji Kabulü, Teknolojinin Entegrasyonu vıı, Educational Ideologies, Technology Acceptance, Technology Integration
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz eğitim ideolojilerinin teknoloji kabulüne olan etkisi Özdemir, Devrim Yüksek Lisans, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Kürşat Çağıltay Yardımcı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ercan Kiraz Nisan 2004, 98 sayfa Bu araştırmanın amacı, akademisyenlerin ve öğrencilerin eğitim görüşlerinin teknoloji kabullerine etkisini araştırmak ve eğitim ideolojilerine bağlı olarak eğitim teknolojilerinin kullanım kolaylığı ile ilgili algılarında, eğitim teknolojilerinin yararlılığı ile ilgili algılarında, teknolojiye karşı olan tutumlannda ve kullanım sıklıkları arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın veri toplama aracı ilgili literatür göz önünde bulundurularak hazırlanmış, ve 2003 - 2004 eğitim öğretim dönemimde Ortadoğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesinde bulunan 58 akademik personel ve 320 öğrenciye uygulanmıştır. Toplanan veri SPSS programı tarafından analiz edilmiş, ANOVA uygulanarak, analizlerde betimsel ve talıminsel yöntemler kullamlmıştır. Araştırma sonuçları akademisyenlerin eğitim ideolojüerinin teknolojiyi kabullerine, özellikle de algılanan yararlılığa etkisi olduğunu göstermiştir. Dahası, eğitim ideolojüerinin öğrencilerin eğitim teknolojilerinin kullanım sıklıklarına etkisi olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, araştırma sonuçları teknoloji kabulünü etkileyen etmenler ile ilgili yapılan çalışmalara katkıda bulunmuştur. Eğitim ideolojileri akademik vipersonelin algılanan kullanım kolaylığını dahası, eğitim ideolojileri öğrencilerin eğitim teknolojilerini kullanım sıklıklarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF EDUCATIONAL IDEOLOGIES ON TECHNOLOGY ACCEPTANCE Özdernir, Devrim M.S. Department of Computer Education and Instructional Technologies Supervisor: Asst. Prof. Dr. Kürşat Çağıltay Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ercan Kiraz April 2004, 98 pages The purpose of this study is to investigate the effect of both students' and academics' educational ideologies on their acceptance of technology, and to find out whether there are differences in the perceived ease of use of technology, perceived usefulness of technology, attitudes toward technology, and the frequency of use of technology in education in terms of their educational ideologies. A survey design was used in this study. The questionnaire used in the study was developed by making use of the related literature, and it was administered to 58 academic personnel and 320 students in Middle East Technical University in Ankara, Turkey during the fall semester of the 2003 - 2004 academic year. The data gathered was analyzed with the SPSS program, using descriptive and inferential statistics where ANOVA was conducted. The results of the study showed that academics' educational ideologies affect their acceptance of technology; specifically they affect the perceived usefulness of educational technology. Furthermore, there is an effect of students' educational ideologies on the frequency of their use of educational technologies. ivIn conclusion, the results of this study can contribute to the literature on the factors of technology acceptance. Educational ideology is a factor affecting academics' perceptions of the usefulness of technology, moreover, it is a factor affecting the students' the frequency of use of educational technology.