A proposal of instructional design/development model for game-like learning environments: The FID2GE model
Oyun benzeri öğrenme ortamları için bir öğretim tasarımı/geliştirme model önerisi: FID2GE modeli
- Tez No: 153204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÇAĞILTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Games, simulations, game-like learning environments, instructional design/development, instructional design/development model, formative research, fuzzy logic. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
öz OYUN BENZERİ ÖĞRENME ORTAMLARI İÇİN BİR ÖĞRETİM TASARIMI/GELİŞTİRME MODEL ÖNERİSİ: FID2GE MODELİ Kaplan Akıllı, Göknur Yüksek Lisans, Bilgisayar ve öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Kürşat ÇAĞILTAY Ocak 2004, 196 sayfa Bilgisayar oyunlarının güçlü öğrenme araçları oldukları ve bu nedenle de eğitim amaçlı kullanılabilme potansiyeline sahip oldukları düşünülmektedir. Bununla birlikte, bilgisayar oyunları ve simülasyonların öğretim tasarımı faaliyetleri içerisinde 30 yıldan fazla süredir yer almış olmasına rağmen, bu oyunların öğrenme ortamlarına“nasıl”entegre edilebileceği ile ilgili kapsamlı tasarım paradigmalarının ve uygun biçimde tasarlanmış araştırma faaliyetlerinin mevcut olmayışı hala bir sorun teşkil etmektedir.Bu sorunlardan yola çıkarak, bu çalışmada oyun benzeri öğrenme ortamlarının yaratılmasında kullanılabilecek bir öğretim tasarımı/geliştirme modeli ortaya koymak üzere biçimlendirici (formative) bir araştırma yapılmıştır. Araştırmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölünıü'nden 18 lisans öğrencisi katılmıştır. Üç ay süren veri toplama sürecinde veriler; görüşmeler, gözlemler ve katılımcıların sağladığı belgeler aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizi göstermiştir ki; öğretim tasarımı/geliştirme süreci birbirinden tamamen ayn, katı sınırları olan ve doğrusal bir sua takip eden safhalardan oluşmamalıdır. Bu sonuçlar ışığında, bulanık (fuzzy) mantık kavramından da esinlenerek, oyun benzeri ortamların yaratılmasında kullanılabilecek bir öğretim tasannu/geliştirme modeli olan“FH^GE modeli”ortaya konmuştur. Anahtar kelimeler : Oyunlar, simülasyonlar, oyun benzeri öğrenme ortamları, öğretim tasarımı/geliştirme, öğretim tasarımı/geliştirme modeli, biçimlendirici (formative) araştırma, bulanık mantık. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PROPOSAL OF INSTRUCTIONAL DESIGN/DEVELOPMENT MODEL FOR GAME-LIKE LEARNING ENVIRONMENTS: THE FID2GE MODEL Kaplan Akıllı, Göknur M.S., Department of Computer Education and Instructional Technology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Kürşat ÇA?ILTAY January 2004, 196 pages Computer games are considered as powerful tools to learning and they have a potential for educational use. However, the lack of available comprehensive design paradigms and well-designed research studies about the question of“how to”incorporate games into learning environments is still a question, despite more than 30 years' existence of computer games and simulations in the instructional design movement. Setting off from these issues, a formative research study is designed to propose an instructional design/development model, which may be used for creation iiiof game-like learning environments. Eighteen undergraduate students from Computer Education and Instructional Technology Department in METU participated to the study. Data collection lasted for three months and data were collected through interviews, observations and the artifacts that the participants produced. After the data analysis, it was found that the phases of the instructional design/development process should not be separate, strictly bounded, and processing a linear manner. Depending on these results and with the inspiration from fuzzy logic, an instructional design/development model for creating game-like environments, which is called as“FID2GE model”is proposed.