Behaviour and control of listeria ınnocua during manafacture and storage of Turkish white cheese
Türkiye'de üretilen beyaz peynirlerde listeria innocua'nın üretim ve depolama süresine bağlı olarak canlılığı ve kontrolü
- Tez No: 153218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN, YRD. DOÇ. DR. HAMİ ALPAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beyaz peynir, Listeria innocua, HACCP VH, Turkish White Cheese, Listeria innocua, HACCP
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz TÜRKİYEDE ÜRETİLEN BEYAZ PEYNİRLERDE LISTERIA INNOCUA'NIN ÜRETİM VE DEPOLAMA SÜRESİNE BAĞLI OLARAK YAŞAMA DURUMU VE KONTROLÜ ÖZTÜRKOĞLU, Şebnem Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Danışmam: Doç. Dr. Candan GÜRAKAN Yardımcı Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Hami ALP AS Kasım 2004, 84 sayfa Bu çalışmada L. innocua'van canlı kalma ve üreme durumunun belirlenmesi amacıyla pilot tip peynir teknesinde, AOÇ Süt Fabrikasındaki üretim esas alınarak beyaz peynir üretimi yapıldı. Pastörize inek sütü 3.84 ve 7.12 log CFU/ mi düzeylerini elde edecek şekilde L. innocua ile inokule edildi. VIInoküle süt, peynir altı suyu, olgunlaşmış çökelek ve salamura peynir aşamalarında numuneler alınarak, üretim ve soğuk depolama sırasında Toplam Aerobik Bakteri ve L. innocua sayılan tesbit edildi. pH, asillik, tuz, nem ve yağ miktarları gibi kimyasal analizler yapıldı. Ulaşılan pH değeri, salamura konsantrasyonu ve depolama sıcaklığının L. innocua üzerinde toplam bir inhibisyon etkiye sahip olduğunu gösterdi. Elde edilen verilere göre, 3.84 ve 7.12 log CFU/ml düzeyinde L. innocua ile kontamine olan veya bu düzeylerde L. innocua içeren pastörize edilmeyen sütten üretilen peynirlerin, güvenli bir tüketim için sırasıyla en az 90 ve 178 gün soğuk koşullarda olgunlaştırma (depolama) periyoduna gerek duyulmaktadır. Beyaz peynir numuneleri %16 salamura içerisinde 4°C'deki depo ortamında 45 gün boyunca bekletildi. 5, 10, 15, 20, 30 ve 45. günlerde düşük ve yüksek inokulasyon seviyesinde peynirlerden de numuneler alınarak ekimler yapıldı. Tuzlanan çökelek peynir ile 45 gün depolanan tuzlu peynir arasında toplam L. innocua azalışı, yaklaşık 2 log düzeyinde tesbit edildi. Bu kapsamda Listerial kontaminasyonu azaltıp azaltmayacağı hususunda HACCP uygulamasının etkisi, peynir üretim fabrikalarmdaki sorunlar kontrol edilerek belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOUR AND CONTROL OF LISTERIA INNOCUA DURING MANUFACTURE AND STORAGE OF TURKISH WHITE CHEESE ÖZTÜRKOGLU, Şebnem M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Candan GÜRAKAN Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hami ALP AS October 2004, 84 pages Growth and survival of L. innocua and TAC in artificially inoculated Turkish White Cheese during manufacturing and storage periods, with respect to different level of contamination of L. innocua were investigated. Cheese products were manufactured by the short-set procedure in pilot- plant-sized vats, as in AOÇ dairy factory. Pasteurized cow's milk was inoculated with L. innocua for obtaining the initial loads of 3.84 and 7.12 log CFU/ml. IVBacterial load of inoculated milk, whey, post-ripened curd and post-salted cheese was determined during processing at 20±5°C. Cheeses were stored in 16% saline solution at 4 ± 2°C for up to 45 days. Samples were taken from each treatment and analysed on 5, 10, 15, 20, 30 and 45 days. Total decrease of L. innocua in Turkish White Cheese with each inoculum dose was approximately 2 logs during the storage period. L. innocua values were also compared with TAC values. The results had shown that, if pasteurization is not as sufficient as to kill this bacteria in contaminated raw milk, or if there is post-process contamination, Listeria can survive during the manufacture and storage, although they decrease in number. Storage (ripening) period for consumption of cheeses should be at least 90 and 178 days, in low and high inoculum dose, respectively. Physico-chemical properties of cheese as pH, acidity, salt, fat, moisture contents during storage period were determined. Salt concentration, pH value and storage temperature had a cumulative bactericidal effect on microorganisms. In this respect, effect of implementing HACCP method on reducing the Listerial contamination of Turkish White Cheese was determined for checking the quality problems in a cheese plant and for directing the companies as a guide.