Synthesis and characterization of tetracarbonylpyrazinetrimethylphosphitetungsten(0) complexes
Tetrakarbonylpirazintrimetilfosfittungsten(0) kompleksinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 153243
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR, PROF. DR. CEYHAN KAYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirazin, Trimetilfosfıt, Karbonil, Tungsten, Fotoliz. vıı, Pyrazine, Trimethylphosphite, Carbonyl, Tungsten, Photolysis
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz TETRAKARBONYLPİRAZÎNTRÎMETÎLFOSFÎTTUNGSTEN(O) KOMPLEKSİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Fatma, Alper Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim özkâr Tez Yönetici Yardımcısı: Prof. Dr. H. Ceyhan Kayran Kasım 2004, 61 sayfa Bu çalışmada, donör bir ligandın, karbonil pirazin tungsten kompleksinin kararlı hale getirilmesi üzerindeki etkisi incelendi. Pentakarbonilpirazintungsten(O) kompleksi hekzakarboniltungsten(O) kompleksi ile fazla miktarda pirazin ligandmın fotokimyasal tepkimesiyle oluşturularak elde edildi. Fakat kompleksin çözelti içinde kararsız olduğu, iki metalli kompleks, (CO)sW(pyz)W(CO)5, ve serbest pirazin ile denge halinde olduğu gözlendi. Denge sabiti, !H-NMR spektroskopisi kullanılarak 25°C'de 0.0596 olarak hesaplandı. İkinci bir pirazin ligandmın karbonil-pirazin-tungsten kompleksini kararlı hale getirip getirmeyeceğini test etmek için, W(CO)4(pyz)2 kompleksi sentezlenmeye çalışıldı. cis-W(CO)4(pyz)2 kompleksi, cis-W(CO)4(piperidin)2 kompleksi ile fazla miktarda pirazin ligandmın diklorometanda termal tepkimesi ile vıoluşmasına rağmen kompleksin kararsız olmasından dolayı izole edilemedi. Kompleks İR spektroskopisi ile çözeltide tanımlandı. Pentakarbonilpirazintungsten(0) kompleksini kararlı hale getirmek için donör ligand olarak trimetilfosfıt [P(OCH3)3] kompleks ile tepkimeye sokuldu. Bu amaçla, W(CO)s[P(OCH3)3] kompleksi öncelikle tetrahidrofuranda (thf) ışınlandı ve oluşan cis-W(CO)s[P(OCH3)3](thf) kompleksi pirazinle tepkimeye sokuldu. Tetrahidrofuranın pirazinle yerdeğiştirmesi sonucu cis-W(CO)4[P(OCH3)3](pyz) kompleksi elde edildi. Kompleks izole edilerek yapısı İR, "H-, 13C-, 31P-NMR, ve Kütle spektroskopileri kullanılarak tanunlandı. P(OCH3)3 gibi bir donör ligandm komplekste bulunmasının, metal-pirazin bağını güçlendirdiği ve böylece kompleksi kararlı hale getirdiği gözlendi. Böylelikle cis-W(CO)4[P(OCH3)3](pyz) kompleksi donör ligand içeren pirazin komplekslerinin ilk örneği olarak izole edilebildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF TETRACARBONYLPYRAZINETRIMETHYLPHOSPHITETUNGSTEN(O) COMPLEXES Alper, Fatma M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr Co-Supervisor: Prof. Dr. H.Ceyhan Kayran November 2004, 61 pages In this study, the effect of a donor ligand on the stabilization of a carbonyl pyrazine tungsten complex was studied. The pentacarbonylpyrazinetungsten(O) complex could be formed from the photolysis of hexacarbonyltungsten(O) in the presence of pyrazine and could be isolated as crystalline solid. However, the complex was found to be unstable in solution, being converted to a bimetallic complex, (CO)5W(pyz)W(CO)5 and free pyrazine molecule. Two complexes exist in solution at equilibrium. The equilibrium constant could be determined by 'H-NMR spectroscopy and found to be 0.0596 at 25°C. To test whether the introduction of a second pyrazine ligand might provide stability for the carbonyl-pyrazine-tungsten complex, W(CO)4(pyz)2 was attempted to be synthesized. The cis-W(CO)4(pyz)2 complex could be generated from the thermal substitution reaction of cis- IVW(CO)4(piperidine)2 with excess pyrazine in dichloromethane. However, this complex could not be isolated because of the lack of stability. The complex could only be identified by JR. spectroscopy in solution. To stabilize the pentacarbonylpyrazinetungsten(O) complex, trimethylphosphite was introduced to the complex as a donor ligand. For this purpose, cis-W(CO)4[P(OCH3)3](thf), photogenerated from W(CO)s[P(OCH3)3] in tetrahydrofuran (thf), was reacted with pyrazine. The replacement of tetrahydrofuran with pyrazine (pyz) yielded cis-W(CO)4[P(OCH3)3](pyz). The complex could be isolated from the reaction solution and characterized by means of IR, ]H-, 13C-, 31P- NMR, and Mass spectroscopies. The introduction of P(OCH3)3 has proved that a donor ligand will strengthen the metal-pyrazine bond and thus stabilizes the complex. As a result of this stabilization, the complex could be isolated as the first example of tungsten pyrazine complexes that contain a donor ligand.