Formalism and anti-formalism as continuities and discontinuities
Biçimcilik ve karşı-biçimcilik süreklilikler ve kesiklikler olarak
  1. Tez No: 153244
  2. Yazar: AYLİN AĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE NEJDET ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biçim, Biçimsiz, Biçimcilik, Karşı-Biçimcilik, Açık Yapılar ve Kapalı Yapılar, Form, Informe, Formalism, Anti-Formalism, Open and Closed Structures. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz BİÇİMCİLİK VE KARŞI-BİÇİMCİLİK SÜREKLİLİKLER VE KESİKLİKLER OLARAK Ağar, Aylin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale Nejdet Erzen Eylül 2004, 137 sayfa Biçim düşünce konusu olduğunda, biçim üretme faaliyetine yön vermiş, değişmez olarak karşı karşıya gelmiş gibi görünen, görünüşte farklı, iki tavır bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, geleneksel biçimci anlayışı göz ardı etmeden, biçimci ve karşı-biçimci tasarım süreçleri arasındaki kaynaklan, ve etkileşimleri ve dönüşümleri araştırmaktır. Amaç saf, zamana ait olmayan, değişmez ve ideal biçim anlayışına meydan okuyarak mimaride yer bulan bir eğilimin, nasıl mimari biçimin yeni bir sorunu olarak ortaya çıktığını keşfetmektir. Bu bakımdan, kuramsal ve uygulama bilgi birikimlerine ulaşarak, mimari biçimin gerçek potansiyelini açığa vurmak adına, tartışma mimari kuram ve uygulama bağlamında katkıları bulunmuş örnekler üstünde yoğunlaşacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMALISM AND ANTI-FORMALISM AS CONTINUITIES AND DISCONTINUITIES Ağar, Aylin M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Jale Nejdet Erzen September 2004, 137 pages When form is in consideration, there exist two seemingly distinct attitudes to form giving activity, which seem to be constantly in opposition, namely formalist and anti-formalist approaches. The aim of this study is to explore the sources of, and interactions and transformations between formalist and anti-formalist design processes, without overlooking the conventional formalist understanding. The intention is to find out how a tendency in architecture, which challenged the understanding of a pure, timeless, unchangeable, ideal form emerged as a new problematic of architectural form. In that respect, the discussion will be concentrating on some figures of both architectural theory and practice to reach an accumulation of a theoretical and practical knowledge on the issue, to disclose the true potential of architectural form in the contemporary world.