A geographical information system application for ambulance routing services: A prototype
Ambulans servisi ulaşımını kolaylaştıran coğrafi bilgi sistemi uygulaması
- Tez No: 153276
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN MUMCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Bilişimi, Acil Tıp Servisi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Arc View vı, Health Informatics, Emergency Medical Service, Geographical Information Systems, Arc View IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZ AMBULANS SERVİSİ ULAŞIMINI KOLAYLAŞTIRAN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMASI Gülden, Birsen Yüksek Lisans, Bilişim Sistemleri Bölümü Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr Ü. Erkan Mumcuoğlu Yardımcı Tez Danışmanı: Doç. Dr Nazife Baykal Ocak 2004, 1113 sayfa Kamu güvenliği açısından coğrafya büyük bir önem taşır. Kamu güvenliğinin en önemli unsurlarından biri, acil hasta taşıma ve müdahale sisteminin etkili bir şekilde yürümesidir. Acil bir durumda, bilgiye süratle erişme ve bu bilgileri işleme koyma ve kaynakları ihtiyaç duyulan yerlerde organize etme kapasitesi çok büyük bir önem taşır. Bir olayın veya felaketin yerinin bilinmesi, genellikle nasıl müdahale edileceği açısından hayati önem taşır. Acil durum olaylarına yapılan müdahalelere ilişkin önemli bir faaliyet de, ambulansların önce olay yerine ve sonra da en yakındaki uygun hastanelere giderken kullanacaklarıgüzergahların belirlenmesidir. Acil bir durumda, hayatta kalmayı sağlayan en önemli unsurlardan biri müdahale süresinin kısalığıdır. Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'nin Ankara şehrinde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Acil Durum Servisi tarafından kullanılacak, Ambulans Güzergah Servisi Uygulaması Prototipi (AGSUP) adında, anında yanıt verebilen, süratli ve etkili bir acil hasta taşıma sistemi prototipi oluşturmaktır. Bu çalışmada, acil durum servisi müdahale sisteminin geliştirilmesi ve uygulanmasında, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) teknolojisi kullanılmıştır. Bu prototipte, uygun bir tesis seçerken, bir hastanenin yoğun bakım odasındaki hazır yatak, solunum cihazı ve doktor sayısı ve hastaneye giden en iyi trafik güzergahları da değerlendirilmiştir. AGSUP 'den beklenen hastayı ulaştırma süresini kısaltması, hastanın uğradığı zararı en aza indirmesi ve ambulans personelinin görevlerini daha iyi yapmasını sağlamasıdır. AGSUP 'den elde edilen sonuçlar, ODTÜ Acil Servis sürücüleinin yardımıyla toplanan, şu anda kullanılan acil çağrı yol verileri ile karşılaştırma yoluyla geçerliliği testedilmiş ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEM APPLICATION FOR AMBULANCE ROUTING SERVICES : A PROTOTYPE Gülden, Birsen M.S., Department of Information Systems Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ü. Erkan Mumcuoğlu Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nazife Baykal January 2004, 113 pages In public safety, geography plays a significant role. One of the most important front-line elements of public safety is an efficient emergency transport and care system. The capacity to access and process information rapidly and organize resources where needed can be critically important in an emergency situation. Information about the locality of an event or a disaster is often vital in knowing how to respond. A significant operation in handling emergency situations is the routing of ambulances to incident sites and then to the closest appropriate mhospitals. One of the important steps to survival in an emergency is quick response time. The aim of this thesis study is to build an immediate, rapid and efficient emergency medical transport system prototype, called Ambulance Routing Service Application Prototype (ARSAP), to be used in Middle East Technical University (METU) Emergency Service, Ankara, Turkey. In the study, geographical information systems (GIS) technology is used in assisting the development and implementation of an emergency medical service (EMS) response system. In this prototype, while choosing a proper facility, the available quantity of beds, respiratory equipments and doctors in a hospital's intensive care room and the best traffic routes to the hospital in hand are also considered. The ARSAP is expected to shorten the commuting time and hence to reduce the damage to the patient to the lowest level and allow the ambulance staff to perform their task better. The results generated using the ARSAP are validated and analyzed by comparing with currently practiced emergency call paths data collected with the help of METU Emergency Service ambulance drivers.