On the concept of 'field' in arcitevtural theory and practice
Mimarlık kuramında ve pratiğinde 'alan' kavramı üzerine
- Tez No: 153275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: alan kavramı, alan kuramı, Geştalt psikolojisi, psikofiziksel alan, psikolojik yaşam alanı, figür-zemin, figür-alan, alan-alan iv, concept of field, field theory, Geştalt psychology, psychophysical field, psychological life space, figure-ground, figure-field, field-field iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz MİMARLIK KURAMINDA VE PRATİĞİNDE“ALAN”KAVRAMI ÜZERİNE Kuzlu, Emre Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emel Aközer Ocak 2004, 98 Sayfa Bu çalışma çağdaş mimarlık ve şehircilik alanlarında“alan”kavramının önemini bu sözcüğün farklı disiplinlerdeki teknik tanımlarına referansla açıklamayı amaçlar. Bu çerçevede, fizik, psikoloji, sanat, mimarlık ve şehircilik alanlarındaki“alan”kavramları ele alınmakta, ve özellikle Geştalt psikolojisinin önde gelen isimlerinin fizikteki“alan”kavramına getirdiği yorumun sanat ve mimarlık alanlarındaki sonuçları üzerinde durulmaktadır. Kurt Koffka ve Kurt Lewin'in“alan”tanımlarından ve bu tanımların temellendiği Geştalt kuramından yola çıkarak, sanat ve mimarlık kuramı ve eleştirisinde önemli bir ter tutan“psikofiziksel alan,”“psikolojik yaşam alanı,”“figür- zemin,”“figür-alan”ve“alan-alan”kavramları tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE CONCEPT OF“FIELD”IN ARCHITECTURAL THEORY AND PRACTICE Kuzlu, Emre M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer January 2004, 98 Pages This study aims at explaining the significance of the“field”concept in contemporary architecture and urbanism, in reference to the technical definitions of the term in different disciplines. In this context, it investigates the concepts of“field”in physics, psychology, art theory and criticism. It highlights the reinterpretation of the“field”concept in physics by eminent Geştalt psychologists, and its consequences for architecture and urbanism. Starting from the definitions of the concept of“field”by Kurt Koffka and Kurt Lewin, and from the Geştalt Theory that constitutes the basis of these definitions, it brings into discussion a group of related notions that have been employed in art and architectural theory and criticism:“psychophysical field,”“psychological life space,”“figure-ground,”“figure-field,”and“field- field.”