Theoretical and experimental investigation of residual stresses in electric discharge machining
Elektriksel aşındırma ile işlemede kalıntı gerilmelerin teorik ve deneysel incelenmesi
- Tez No: 153296
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULKADİR ERDEN, PROF.DR. FARUK ARINÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektriksel Aşındırma ile İşleme, EDM, Elektriksel Aşındırma ile Pürüzlendirme, EDT, Kalıntı Gerilmeler, Tabaka Kaldırma Yöntemi, Eğilme Sehim Yöntemi, Termo-Matematik Modelleme. vı, Electric Discharge Machining, EDM, Electric Discharge Texturing, EDT, Residual Stresses, Layer Removal Method, Bending Deflection Method, Thermo-Mathematical Modeling. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZ ELEKTRİKSEL AŞINDIRMA İLE İŞLEMEDE KALINTI GERİLMELERİN TEORİK VE DENEYSEL İNCELENMESİ EKMEKÇİ, Bülent Doktora Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk ARINÇ Ocak 2004, 247 sayfa. Elektriksel Aşındırma ile İşleme (EDM), dielektrik sıvıya batırılmış ve aralarında küçük bir boşlukla ayrılan iletken malzemelerin elektriksel kıvılcımların anlık etkisi ile malzeme kaldırma ve aşındırma işlemidir. Kıvılcımla işlenmiş yüzey mat ve üst üste binen, rast gele dağılmış kraterler görünümündedir. Yüzey, mekanik olarak sert ve yüksek gerilmelere maruzdur ve bazen mikro çatlak ağları ile kaplıdır. İşlemin karmaşık doğası gereği, işlenmiş parçaların yüzeyinde alışılmamış mikro yapılar oluşmakta; ısı akışının homojen olmamasından ve metalürjik dönüşümlerden dolayı da kalıntı gerilmeler meydana gelmektedir. İşlenmiş yüzey ve yüzey altı karakteristiği işlemden dolayı meydana gelen kalıntı gerilmelerle birlikte yoğun deneysel çalışmalarla sunulmuştur. Kalıntı gerilme profili, yüzeyden itibaren kalınlığın bir fonksiyonu olarak, tabaka kaldırma yöntemi kullanılarak ölçülmüştür. Kalıntı gerilmelerin hesaplanması için sonlu elemanlar yöntemi temel alınarak bir model önerilmiş ve sonuçlar deneysel bulgularla karşılaştırılmıştır. Kalıntı gerilme profilinin işleme parametrelerindeki göre değişmediği anlaşılmıştır. Bundan ötürü, tabaka kaldırma derinliğine bağlı olarak eğrilikçapında meydana gelen değişimleri ifade eden bir birim genlik şekil fonksiyonu önerilmiştir. Önerilen bu şekil fonksiyonu, üç katsayı ile ifade edilebilen, aynı genlikte ve darbe genişliğinde fakat ters merkezli iki Gauss darbesinin toplamı olan, Gauss Dağılım fonksiyonunun özel bir formu şeklinde bulunmuştur. Önerilen bu şekil fonksiyonunun deneysel veriler ile uyumluluğu incelenen her işleme koşulu için gösterilmiştir. Sonuçlar, şekil fonksiyonu katsayılarının, işlem sırasında salman enerjiyle güç fonksiyonel bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEORETICAT AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF RESIDUAL STRESSES IN ELECTRIC DISCHARGE MACHINING EKMEKÇİ, Bülent Ph.D. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN Co-Supervisor: Prof. Dr. Faruk ARINÇ January 2004, 247 pages. Electric Discharge Machining (EDM) is a process for eroding and removing material by transient action of electric sparks on electrically conductive materials immersed in a dielectric liquid and separated by a small gap. A spark-eroded surface is a surface with matt appearance and random distribution of overlapping craters. It is mechanically hard and stressed close to ultimate tensile strength of the material and sometimes covered with a network of micro cracks. The violent nature of the process leads a unique structure on the machined surface and generates residual stresses due mainly to the non-homogeneity of heat flow and metallurgical transformations. An extensive experimental study is presented to explore the surface and sub surface characteristics together with the residual stresses induced by the process. Layer removal method is used to measure the residual stress profile in function of depth beneath. A finite element based model is proposed to determine residual stresses and compared with the experimental results. The residual stress pattern is found to be unchanged with respect to machining parameters. Thus, a unit amplitude shape function representing change in iiicurvature with respect to removal depth is proposed. The proposed form is found as a special form of Gauss Distribution, which is the sum of two Gaussian peaks, with the same amplitude and pulse width but opposite center location that is represented by three constant coefficients. In each case, agreement with the proposed form is established with experimental results. Results have shown that these coefficients have a power functional dependency with respect to released energy.