An archaeometric application to a group of early Ottoman ceramics from İznik
İznik'de bulunan bir grup erken Osmanlı seramiğinde arkeometrik bir inceleme
  1. Tez No: 153352
  2. Yazar: BURCU KIRMIZI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALE GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: İznik, Erken Osmanlı, Roma Tiyatrosu, Milet-işi, petrografi vıı, İznik, Early Ottoman, Roman Theatre, Miletus-ware, petrography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz IZNIK'DE BULUNAN BİR GRUP ERKEN OSMANLI SERAMİĞİNDE ARKEOMETRİK BİR İNCELEME KIRMIZI, Burcu Yüksek Lisans, Arkeometri Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. E. Hale GÖKTÜRK Eylül 2004, 100 sayfa Bu çalışmada, İznik Roma Tiyatrosu'nun 2003 kazı sezonunda bulunan Erken Osmanlı dönemine ait, çoğu Milet-işi olan bir grup seramik parçasının fiziksel, mineralojik ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Seramik parçalan çoğunlukla kobalt-mavisi desenlerle karakterize edilmekte, bazıları bunun yanında siyah, yeşil ve mor desenler de içermektedir. Örnekler, stillerine ve renklerine göre gruplandırıldıktan sonra mineralojik ve kimyasal özelliklerini belirlemek üzere ince kesit, X-ışını toz difraksiyon, enerji dağılımlı X- ışınlan analizörü ile birlikte çalışan tarama elektron mikroskobu ve Fourier Transform Infrared spektrometre analizleri yapılmıştır. Seramik örneklerinin çoğu her iki yüzde de astar ve sır içermektedir. Sır kısmı genellikle bozunma ürünü içermemektedir. Hamur kısımları genellikle kırmızımsı sarı ve kırmızı renkte olup, bu durum kullanılan hammaddede yoğun miktardaki demire işaret etmektedir. Hamurda bulunan taneler başlıca kuvars, feldspat, hornblend, hematit ve biotit mineralleridir. Ayrıca piroksen, epidot, çört, muskovit, klorit minerallerine ve opak minerallere de rastlanmıştır. Kuvars ve mika-şist içeren vimetamorfîk kayaç parçalan baskındır. Gözeneklerin bazıları mikritik kalsitle dolguludur. Seramik hamurlan genellikle ince taneli ve düzenli bir görünüm sunmaktadır. Çalışılan seramiklerin yapımında kullanılan kil hammaddesi metamorfîk kaynaklı görünmektedir. Bazı istisnalar dışmda düşük seviyede camlaşma gösteren örnekler, eşit dağılımlı olmayan ve muhtemelen 900°C'nin üstüne çıkmayan, düşük derecede pişirme sıcaklığı kullanan, basit bir teknolojiyi işaret etmektedir. incelenen örnekler göze alındığında 14. ve 16. yüzyıllar arasındaki seramik teknolojisinin fazla değişmediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ARCHAEOMETRIC APPLICATION TO A GROUP OF EARLY OTTOMAN CERAMICS FROM İZNİK KIRMIZI, Burcu M.Sc, Department of Archaeometry Supervisor: Prof. Dr. E. Hale GÖKTÜRK September 2004, 100 pages This study investigates the physical, mineralogical and chemical characteristics of a group of pottery sherds that are mostly Miletus-ware ceramics, belonging to the Early Ottoman period and excavated during 2003 season, from the Roman theatre in İznik. The sherds examined are mostly characterized by cobalt-blue designs which are occasionally coupled with black, green and purple paintings. After grouping the sherds according to their stylistic and color differences; petrographic, X-ray diffraction, scanning electron microscope coupled with energy dispersive X-ray and Fourier Transform Infrared analyses were carried out for investigating the mineralogical and chemical properties. Most of the ceramic samples have slip and glaze on both sides. The glaze part is mostly fresh without any devitrification products. Bodies of the ceramics have tones of reddish yellow and/or red, indicating abundant amount of iron in their raw material. Grains consist mainly of metamorphic rock fragments (quartz-mica schist), quartz, feldspar, hornblende, hematite and biotite. Pyroxene, epidote, chert, muscovite, opaque minerals, chlorite are also encountered. Micritic calcite occurs in some of the pores. Ceramic bodies IVinvestigated are usually fine-grained and well-sorted. Clay raw material used for the production of the ceramics seems to be originated from a metamorphic source. Bodies usually show a low degree of vitrification with few exceptions, indicating a rather simple technology with non-uniform and low degree of firing, probably not exceeding 900°C. Technological characteristics of the sherds examined do not seem to have changed much between 14th and 16th century.