Experimental determination of transfer functions for a car body-in-white
Bir otomobil gövdesinin transfer fonksiyonlarının deneysel olarak elde edilmesi
  1. Tez No: 153368
  2. Yazar: SABRİ ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşim Testi, Frekans Tepkisi Fonksiyonu, Otomobil Gövdesi, Sinüs Tarama, Titreşim Motoru, Doğal Frekans, Mod Şekli vı, Vibration Testing, Frequency Response Function, Body-in- White, Sine Sweep, Shaker, Natural Frequency, Mode Shape IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz bir otomobil gövdesinin transfer fonksiyonlarının deneysel olarak elde edilmesi Şentürk, Sabri Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Nisan 2004, 134 sayfa Araba gövdesinin tasarımında çeşitli kaynaklardan (motor, yol yüzeyi, lastikler, egzos vb.) gelen titreşimler dikkate alınmalıdır. Bu titreşimler, transfer sistemleri (aktarma organları, süspansiyon, gövde vb.) üzerinden yolcular tarafından hissedilecekleri yerler olan direksiyon, koltuklar ve diğer alanlara iletilirler. Transfer sistemlerinin titreşimi artırmak yerine emici özellikte olmaları için çaba harcanmalı ve iletim rotası çalışılmalıdır. Baskın olan titreşim transfer sistemi gövde olduğu için, gövde üzerinde sonlu elemanlar ve deneysel titreşim analizleri yapılır. Gövde titreşim analizi, gövdenin titreşim transfer sistemi kanalı olarak görev yapmasını sağlayan dinamik karakteristiklerinin anlaşılmasım ve geliştirilmesini gerektirir. Bundan önceki çalışmada, Otomotiv Laboratuvan'nda (Makine Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara) bulunan bir arabagövdesinin sonlu elemanlar modeli hazırlandı ve sonlu elemanlar analiz programı kullanılarak doğal frekans ve mod şekilleri bulundu. Bu tez çalışmasında, araba gövdesi üstünde titreşim testleri gerçekleştirildi. Gövde üstünde 34 tepki noktası ile kuvvet uygulama noktası arasında frekans tepkisi fonksiyonları ölçüldü. Bu frekans tepkisi fonksiyonları kullanılarak gövdenin doğal frekansları ve mod şekilleri bulundu. Sonlu elemanlar analiz sonuçlarıyla deneysel sonuçlar karşılaştırılarak sonlu elemanlar modelinin güvenilirliği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL DETERMINATION OF TRANSFER FUNCTIONS FOR A CAR BODY-IN- WHITE Şentürk, Sabri M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy April 2004, 134 pages Vibration generated from various sources (engine, road surface, tires, exhaust, etc.) should be considered in the design of a car body. These vibrations travel through transfer systems (drivetrain, suspension, body, etc.) to the steering wheel, seats and other areas where it is detected by the passengers of the vehicle. Transmission routes must be studied and efforts made to keep transfer systems from amplifying vibration and to absorb it instead. Since the superior vibration transfer system is the car body, finite element analysis and experimental vibration analysis are performed on car body-in-white. Body vibration analysis entails understanding and improving the body's dynamic characteristics that act as vibration transfer channels. In the previous study, a finite element model has been created for a car body-in-white available in Automotive Laboratory (Mechanical Engineering mDepartment, Middle East Technical University, Ankara) and its natural frequencies and mode shapes have been determined using finite element analysis software. In this study, vibration tests have been performed on actual car body-in- white. Frequency response functions between 34 response locations and force application point have been measured. Using these frequency response functions, natural frequencies and mode shapes of the body-in-white have been determined. Finite element analysis and experimental results have been compared to evaluate the finite element model reliability.