The effects of thidiazuron on callus development and organogenesis from mature embryos of selected Turkish bread and durum wheat varieties
Thidiazuronun seçilmiş Türk ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin olgun embriyolarından elde edilmiş kallus ve organ gelişimine etkisi
  1. Tez No: 153373
  2. Yazar: NİHAD YAQUBOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ ÖNDE, PROF. DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Thidiazuron, buğday, kallus oluşumu, in vitro rejenerasyon, olgunlaşmış embriyo. vıı, Thidiazuron, wheat, callus induction, in vitro regeneration, mature embryo
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz THIDIAZURON'UN SEÇİLMİŞ TÜRK EKMEKLİK VE MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN OLGUN EMBRİYOLARINDAN ELDE EDİLMİŞ KALLUS VE ORGAN GELİŞİMİNE ETKİSİ YAQUBOV, NIHAD Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sertaç Önde Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Özgen Temmuz 2004, 104 sayfa Bu çalışmada, sitokinin-grubuna ait Thidiazuron büyüme düzenleyicisinin Türk ekmeklik Triticum aestivum L. ev. (Başak 95, Gerek 79, ve Bezostaja 1) ve makarnalık Triticum durum Desf. ev. (Kundura, Çakmak 79, ve Kırmızı 5132) buğday çeşitlerinin kallus rejenerasyonuna etkisi incelenmiştir. Türk ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin olgunlaşmış embriyo eksplantlanndan elde edilen yüksek kallus oluşum değerlerine ( > % 96) çeşit etkisinin olmadığı gözlenirken kallus kütlesinin çeşitlere bağlı olduğu gözlenmiştir. Ekmeklik buğday'da Başak 95 makarnalık buğday'da Kundura çeşitleri en iyi performansı sergilemişlerdir. VITüm ekmeklik buğday çeşitlerinde TDZ uygulamasının rejenerasyon kapasitesi üzerinde azaltıcı bir etkisi gözlenirken, Kundura makarnalık buğday çeşidinde etki artırıcı olarak gözlemlenmiştir. Kültür verimi parametre değerinin kallus rejenerasyon kapasite değerlerinden elde edilmesi nedeniyle, bu parametrenin sonuçlan hem ekmeklik hem makarnalık buğday çeşitlerinin rejenerasyon kapasite sonuçlan ile paralellik göstermiştir. Ekmeklik buğday çeşitlerinde, TDZ uygulamalarının rejenere olmuş bitki sayılarım, kontrol dozuna kıyasla 2 kat' dan fazla artırdığı gözlemlenmiştir ve benzer sonuçlar makarnalık buğday çeşitleri için de elde edilmiştir. Değişik TDZ yoğunlukları uygulanmış bitkiler toprağa aktanldıktan sonra, muhtemelen iyi gelişmemiş kök yapılan nedeniyle, düşük büyüme-gücü özellikleri sergilemişlerdir. Aynca, bu bitkilerin çoğunun kontrol bitkilerine kıyasla toprak üstü bölgelerinin de gerektiği kadar gelişmediği saptanmıştır. Olgunlaşmış embriyolardan bu şekilde kolay ve hızlı sürgün sağlanması, gelecekte gen transferi soması elde edilebilecek olan üstün buğday çeşitlerinin rejenerasyonu için potansiyel olarak kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF THIDIAZURON ON CALLUS DEVELOPMENT AND ORGANOGENESIS FROM MATURE EMBRYOS OF SELECTED TURKISH BREAD AND DURUM WHEAT VARIETIES YAQUBOV,NfflAD M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sertaç Önde Co-supervisor: Prof. Dr. Murat Özgen July 2004, 104 pages. The effects of cytokinin-like Thidiazuron growth regulator on the regeneration responses of callus cultures of Turkish bread Triticum aestivum L. ev. (Başak 95, Gerek 79, and Bezostaja 1) and durum Triticum durum Desf. ev. (Kundura, Çakmak 79, and Kırmızı 5132) wheat varieties have been investigated in this study. High callus induction frequencies are found to be independent of bread and durum wheat varieties ( > 96%) whereas the callus weight is found to be variety-dependent. For bread wheat, Başak 95 and for the durum wheat Kundura is found to be the best performers. IVTDZ treatments are found to be negatively affecting the regeneration capacity of all the tested bread wheat varieties whereas for the durum wheat variety of Kundura positive effect is observed. Since the culture efficiency is a derivation from the regeneration capacity, this parameter yielded very similar results as in the case of regeneration capacity for both bread and durum wheat varieties. In bread wheat varieties, the TDZ treatments increased the number of regenerated plants more than 2-fold when compared with the control and likewise very similar results were obtained from durum wheat varieties. Unfortunately, following their transfer to soil, plants that were treated with various concentrations of TDZ displayed reduced vigor probably due to underdeveloped roots. In addition, majority of these plants did not sufficiently develop above the ground parts when compared with the control plants. The simplicity and rapid development of shoots using mature embryos could potentially be used for regenerating superior plants following gene transfer studies in the future.