6. sınıf öğrencilerinin ölçmeye dayalı tahmin becerilerinin ve bu beceriye ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An investigation of sixth grade students' measurement estimation skills and their views on this skill
  1. Tez No: 646292
  2. Yazar: İMREN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE EV ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçmeye dayalı tahmin, Tahmin stratejileri, Tahmin becerisi, Altıncı sınıf öğrencileri, Ortaokul matematik eğitimi, Measurement estimation, Estimation strategies, Estimation skill, Sixth grade students, Secondary school mathematics education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Günlük hayatta sıkça kullanılan matematiksel tahmin etme becerisi matematik eğitiminde önemi gittikçe artan bir araştırma konusudur. Tahmin becerisinin önemli bir alt bileşeni olan ölçmeye dayalı tahmin becerisi matematiksel problem çözme başarısını etkileyen bir beceridir. Ölçmeye dayalı tahmin becerisinin alanyazında henüz yeterince araştırılmadığı görülmektedir. Buradan hareketle, altıncı sınıf öğrencilerinin ölçmeye dayalı tahmin becerilerinin ve bu beceriye ilişkin görüşlerinin incelenmesi bu araştırmanın ana amacıdır. Araştırmada öğrencilerin ölçmeye dayalı tahmin becerileri, kullandıkları tahmin stratejileri ve yaptıkları tahminlerini ölçümlerle elde ettikleri değerlerle karşılaştırma süreçleri incelenmiştir. Ayrıca öğrencilerin söz konusu beceriye ilişkin görüşleri ile araştırma kapsamında yapılan uygulamalara yönelik görüşlerinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nitel yöntemlerden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu Ankara İlinin bir merkez ilçesinde bulunan bir ortaokulda altıncı sınıfta okuyan altı öğrenci oluşturmuştur. Çalışma grubunun belirlenmesi için altıncı sınıfta okuyan 35 öğrenciye ölçmeye dayalı tahmin becerilerini belirlemeye yönelik etkinlikler uygulanmıştır. Bu öğrenciler arasından yüksek, orta ve düşük tahmin becerisine sahip bir kız ve bir erkek öğrenci olmak üzere toplam altı öğrenci çalışma grubu için seçilmiştir. Öğrencilerle birer seans klinik görüşmeler yapılmış ve tahmin becerileri ile tahminlerini ölçümleriyle karşılaştırma süreçleri incelenmiştir. Ayrıca klinik görüşmelerden sonra öğrencilerin uygulamaya ilişkin görüşleri de alınmıştır. Tahminlerin değerlendirilmesinde alanyazında bulunmayan ve 'Tahminlerin Ölçümün Yüzdesine Göre Değerlendirilmesi' adı verilen bir yöntem kullanılmış olup bu yöntem detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Klinik görüşmelerden ve öğrenci görüşlerinden elde edilen veriler de detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. 2 Bulgular: Araştırmada ulaşılan bulgular incelendiğinde öğrencilerin ölçmeye dayalı tahminde kullandıkları stratejiler referans noktası kullanma, karşılaştırma, önceki bilgiyi kullanma, gözünde canlandırma, birim tekrarlama, parçalama, sıkıştırma, rastgele tahmin ve yeniden biçimlendirme stratejileridir. En çok kullanılan strateji referans noktası kullanma stratejisi olmuştur. Öğrencilerin yapılan etkinliklerde ölçmeye dayalı tahmin becerilerinin yüksek olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin uzunluk tahmininde daha yüksek performansa sahipken alan ve hacim tahmininde daha düşük performansa sahip oldukları bulgusuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin tahmin sonuçlarını ölçüm sonuçlarıyla karşılaştırma süreçlerinde ölçüm yaparken öğrencilerin 30 cm'lik cetvel ve katlanır mezuraya kıyasla genelde metre kullandıkları belirlenmiştir. Tahmin değerlerini ölçüm değerleri ile karşılaştırmanın öğrencilerin öğrenmelerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde, öğrencilerin tahmin denildiğinde akıllarına gelen ilk becerinin işleme dayalı tahmin becerisi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Araştırmada ulaşılan önemli sonuçlardan ilki tahmin becerisi yüksek olan öğrencilerin daha fazla strateji kullandıkları sonucu olmuştur. Tahmin becerisi konusunda alanyazından farklı olarak bu araştırmada yeniden biçimlendirme stratejisi ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin ölçüm sırasında zorluk yaşamaları, bu konuda eksikleri olduklarını ortaya çıkarmıştır. Bu araştırmanın ilerletilmesi için daha geniş çalışma grupları, farklı özelliklere sahip öğrenciler ve farklı sınıf seviyeleri ile araştırmalar gerçekleştirilmesi önerilir. Eğitimcilere yönelik olarak da öğrencilerin ölçmeye dayalı tahmin becerilerinin gelişimine fırsat sağlayan etkinliklerin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The ability to estimate mathematically, which is used extensively in daily life, is becoming an increasingly important research topic in mathematics education. Measurement estimation, which is an important subcomponent of estimation, is a skill that affects mathematical problem solving success. It is seen that measurement estimation skill has not been investigated sufficiently in the literature yet. From here, the main purpose of this study is to investigate the measurement estimation skills of sixth grade students and their opinions about this skill. In the research, the students' skills of estimation, their estimation strategies, and their processes of comparing between their estimated values and values they obtained after measuring, were investigated. We also aimed to investigate the students' views on the measurement estimation skill and their opinions about the applications performed in this research. Method: The case study design, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study group consisted of six students at the sixth grade level in a secondary school in the central district of Ankara Province. For the selection of the study group, activities aimed at determining measurement estimation skills were applied to 35 students at the sixth grade level. A total of six students, three female and three male, each one having high, medium and low estimation skills were selected for the study group. One session of clinical interviews were conducted with each of the students, and their estimation skills and their comparison process between their estimated and measured values were investigated. In addition, after the clinical interviews, students' opinions about the applications were also obtained. A method, called 'The Assessment of the Estimations According to Percentage of Measurement' is used that is not available for the assessment of estimations in literature and is explained in detail. The data obtained from interviews and student opinions were also analyzed in detail. 4 Results: When the findings were analyzed, the strategies that students used in estimating were found to be“using reference point, comparison, using previous information, visualization, unit repetition, fragmentation, compression, random prediction and reformatting strategies”. The most commonly used strategy was the reference point use strategy. It was determined that students' estimation skills were not high in activities. It was found that while students had higher performance in length estimation, they had lower performance in area and volume estimation. It was determined that students generally used the meter compared to the 30 cm ruler and the soft tape measure while they compared their estimated values with the measured values. It was determined that the activity of comparing their estimations with the measured values had a positive effect on students' learning. After the interviews, it was found that the first skill that came to the students' mind was operation-based estimation skill when they first heard about estimation. Conclusion and Suggestions: The first of the important results obtained in the study was that students with higher estimation skills used more strategies. Unlike the literature on estimation skills, this research revealed the strategy of reformatting. The fact that the students had difficulty during measurements revealed that they lacked knowledge on this subject. In order to advance this research, it is recommended to conduct research with wider study groups, students with different characteristics and different grade levels. For educators, we can suggest to increase the activities that provide more opportunity for students to develop their measurement estimation skills.