Covalent immobilization of glucose isomerase on poly (2-hydroxyethyl methacrylate) particles
Glukoz izomeraz enziminin poli (2-hidroksietil metakrilat) tanecikleri üzerine kovalent tutuklanması
  1. Tez No: 153560
  2. Yazar: ÜMİT HAKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glikoz izomeraz, poli(2-hidroksietil metakrilat), kovalent tutuklama, enzim aktivitesi, Glucose isomerase, poly(2-hydroxyethyl methacrylate), covalent immobilization, enzyme activity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz Glukoz Izomeraz Enziminin PoIi(2~hidroksietH metakrilat) Tanecikleri Üzerine Kovalent Tutuklanması Yıldız, Hakan Ümit Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Temmuz, 2004, 54 sayfa Bu çalışmada poli(2-hidroksietil metakrilat); P(HEMA), tanecikleri 2- hidroksietil metakrilat monomerinden süspansiyon polimerleşmesi yöntemi ile etilen glikol dimetilakrilat, EGDMA, varlığında sentezlenmiştir. Glukoz izomeraz, Gl, enzimi hazırlanan P(HEMA) tanecikleri üzerine siyanürik klorür ile aktifleştirildikten sonra kovalent olarak tutturulmuştur. Serbest ve immobilize enzim aktiviteleri Etanol-Karbazol metodu ile tayin edilmiştir. Glukoz izomerazın P(HEMA) tanecikleri üzerine tutuklanması ile enzim kararlılığında gelişme gözlenmiştir ve bunun sonucu olarak enzim sıcaklığa, depolanmaya ve tekrar kullanıma karşı daha kararlı hale gelmiştir. Maksimum substrat dönüşümü için optimum sıcaklık serbest enzim için 70 °C iken, bu değer tutuklanmış Gl için 60 °C ye kaymıştır. Maksimum substrat dönüşümü için optimum pH serbest Gl için 7.0 ve tutuklanmış enzim için 8.0 olarak bulunmuştur. Enzim aktifliğinin substrat konsantrasyonu ile değişimi tayin edilerek serbest ve immobilize enzim için Km and Vmax değerleri hesaplanmıştır. Serbest ve immobilize Gl enzim için Km değerleri sırasıyla 1.7x1 0-2 mol/L ve 3. 1x1 0-1 mol/L olarak bulunmuş, Vmax değerleri sırasıyla 1.01x10-4 mol/L.dk ve 1.65x1 0"3 mol/L.dk olarak bulunmuştur. Tutuklanmış Gl için tekrar kullanma kapasitesi ölçülmüş ve ticari olarak bulunanlar ile VTKarşılaştırılmıştır. Her iki sistem, 6 gün içinde 40 kez tekrar kullanım halinde başlangıç aktifliklerinin %80'nini korumuştur. Enzim aktivitelerinin, depolanma ile değişimi, tampon çözelti içinde ve 4 °C de saklanan örnekler için belli zaman aralıklarında ölçülmüştür. Tutuklanmış Gl, 60 gün 4 °C saklandığı koşulda başlangıç aktifliğinin %60'ını korumuştur. Tutuklanmış Gl ve ticari olarak bulunan Gl sürekli akış sisteminde denendiğinde, 180 mL substratın kolondan geçişinden sonra ilk aktifliklerinin %90'nını korumuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Covalent Immobilization of Glucose Isomerase on Poly (2-hydroxyethyI methacrylate) Particles Yıldız, Hakan Ümit M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı July 2004, 54 pages In this study, poly (2-hydroxyethyl methacrylate), P(HEMA), particles were prepared by suspension polymerization of the monomer 2-hydroxyethyl methacrylate with addition of ethylene glycol dimethyacrylate, EGDMA, as cross linker. Glucose isomerase, Gl, enzyme was covalently immobilized on the prepared P(HEMA) particles after activation of the particles with cyanuric chloride. The activities of the free and immobilized enzymes were measured with Ethanol-Carbazole method. The immobilization of Gl on P(HEMA) particles promoted enzyme stability and as a result, the enzyme became more stable to temperature, storage, and reuse. For maximum substrate conversion, optimum temperature was determined as 70 °C for free Gl and this value shifted to 60 °C for immobilized enzyme. Optimum pH for maximum substrate conversion was found to be 7.0 for free Gl and 8.0 for immobilized Gl. The change of enzyme activity with substrate concentration were determined to calculate Km and Vmax values of the free and immobilized enzymes. Km values were found to be 1.7x10“2 mol/L and 3.1x10”1 mol/L while Vmax values were 1.01x1ü“4 mol/L.min, 1.65x10”3 mol/L.min for free and immobilized Gl, respectively. Reuse capability of immobilized Gl onP(HEMA) particles was measured and compared with commercial Gl. Both systems retained 80 % of their original activities after 40th use, within 6 days. The change of enzyme activities upon storage were detected at certain time intervals for the samples stored in buffer solution at 4 °C. Immobilized enzyme was retained 60% of its original activitiy in 60 days of storage at 4 °C. Immobilized Gl and commercial Gl both retained 90% of their activities under continuous flow after 180 mL of substrate solution passed through the column.