Graft copolymerization of p-acryloyloxybenzoic acid and p-methacryloyloxybenzoic acid onto isotactic polypropylene p-akriloiloksibenzoik asit ve p-metakriloiloksibenzoik asitin izotaktik polipropilen üzerine aşı kopolimerleşmesi
- Tez No: 153561
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: p-Akriloiloksibenzoik asit, p-metakriloiloksibenzoik asit, poliakriloiloksibenzoik asit, polimetakriloiloksibenzoik asit, polipropilen, sıvı kristalik polimerler ve aşı kopolimerleşmesi vıı, Polypropylene, acryloyloxybenzoic acid, methacryloyloxybenzoic acid, polyacryloyloxybenzoic acid, polymethacryloyloxybenzoic acid, liquid crystalline polymers and graft copolymerization
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZ p-AKRİLOİLOKStBENZOİK ASİT VE p-METAKRİLOİLOKSİBENZOİK ASİTİN İZOTAKTİK POLİPROPtLEN ÜZERİNE AŞI KOPOLİMERLEŞMESİ Çetin, Sedat Doktora, Kimya Bölümü Tez Danışmam: Prof. Dr. Teoman Tinçer Temmuz 2004, 124 sayfa p-Akriloiloksibenzoik asit (ABA) ve p-metakriloiloksibenzoik asit (MBA) monomerleri bazik ortamda asit klorürlerin p-hidroksibenzoik asit ile kondensasyon tepkimesiyle sentezlendi. Monomerlerin polimerleşmesi çeşitli yöntemlerle çalışıldı. Poliakriloiloksibenzoik asit (PABA) y-radyasyonu başlatmasıyla, çözelti ve dikümil peroksit (DCP) başlatıcısinm kullanıldığı kütlesel polimerleşme ile elde edildi. Polimetakriloiloksibenzoik asit (PMBA) sadece kütlesel polimerleşmeyle elde edilebildi. Bu monomerlerin izotaktik polipropilen, IPP üzerine aşı kopolimerleşmesi sadece kütle polimerleşmesiyle başarılı oldu. Aşı kopolimerleşmesinde kullamlan IPP üzerinde aktif gruplar oluşturmak için önce y-radyasyonuna tutuldu ve monomerlerin aşılanması bu aktif grupların tepkimesiyle gerçekleşti. Monomerlerin IPP üzerine takılma miktarları monomerlerin tepkime ortamındaki sabit derişiminde (%50) ve 170, 185, 202, 215 ve 225°C tepkime sıcacıklarında çalışıldı. Aşı kopolimerlerinde maksimum takılma PABA' da %33,1 PMBA' da % 33,9 oldu ve bu maksimum değerlere yüksek sıcaklıklarda daha erken ulaşıldı. Takılma miktarı monomer derişimindeki artmayla arttı. Ayrıca aşı kopolimerleşmesi 170°C de DCP başlatıcısının kullanılmasıyla da gerçekleştirildi. Monomerlerin homopolimerleşmesi ve IPP üzerinde y-radyasyonu ile oluşturulan peroksit ile DCP başlatıcısinm peroksiti arasındaki direkt tepkimeden dolayı takılma miktarlarında azalma görüldü. vıÜretilen aşı kopolimerleri çeşitli yöntemlerle karakterize edildi: DSC, WAX, TG/IR, MS, SEM ve mekanik test. 170°C de elde edilen kopolimer ürünlerde a kristal formunun iki formu da (ocı ve 012) görüldü. ABA'nın kopolimerleşmesi a formunun iki formunun oluşumu üzerine bir etkisi olmazken, MBA ot2 formunun artmasına neden oldu. P kristal formu 185°C ve daha yüksek sıcaklıklarda elde edilen ürünlerde, ve özellikle hızlı soğutmalardan sonra gerçekleştirilen ikinci DSC ölçümlerinde oluştu. PMBA'nın kopolimerlerinde ise p oluşumu gözlenmedi. PABA, PMBA ve elde edilen kopolimerlerin bozunma mekanizmaları kütle spektrometresi ile termogravimetri ve FUR (TG/ER) sistemi ile çalışıldı. Bozunma genelde yan grupların başlıca fenol, benzoic asit, hidroksibenzoik asit, karbondioksit ve siklodiene parçalanmasıyla gerçekleşti. Aşı kopolimerlerin mekanik özellikleri oda sıcaklığında çalışıldı. Özellikle gerilim direnci ve modulus değerlerinde gelişme görüldü. PABA-g-PP maksimum gerilim direnci ve modulus değeri 41,1 ve 881 MPa, PMBA-g-PP'nin maksimum gerilim direnci ve modulus değeri 35.9 ve 721 MPa olarak ölçüldü. Bu değerler ışınlanmış IPPde 28.1 ve 486 MPa ışınlanmamış IPP de 33.9 ve 632 MPa olarak belirlendi. ABAnın kopolimerleşmesi aşı kopolimerin çarpma direncine bir etkisi olmazken PMBA-g-PP örneklerinde azalma görüldü. Gerilim ve çarpma etkisiyle kınlan yüzeylerin taramalı electron mikroskobu ile incelenmesinde tüm elde edilen aşı kopolimerlerin homojen bir yapı oluşturduğu gözlendi. Kırılgan ve az da olsa sünek yapı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GRAFT COPOLYMERIZATION OF p-ACRYLOYLOXYBENZOIC ACD3 AND p-METHACRYLOYLOXYBENZOIC ACID ONTO ISOTACTIC POLYPROPYLENE Çetin, Sedat Ph.D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer July 2004, 124 pages The monomers, p-acryloyloxybenzoic acid (ABA) and p- methacryloyloxybenzoic acid (MBA) were synthesized by condensation reaction of corresponding acid chlorides with p-hydroxybenzoic acid in alkaline medium. The polymerization of the monomers were studied by several techniques. Polyacryloyloxybenzoic acid (PABA) was obtained by y-radiation induced, solution and bulk melt polymerization by initiation of dicumyl peroxide (DCP). Polymethacryloyloxybenzoic acid (PMBA) could be obtained by only bulk melt polymerization. The graft copolymerization of the monomers onto isotactic polypropylene, DPP, was successfully carried out only with bulk melt polymerization. The DPP used in the graft copolymerization was firstly subjected to y-radiation to create active sites for grafting. The graft copolymerization of the monomers, ABA and MBA onto DPP were initiated by these active sites. The grafting was studied at constant concentration of the monomers in the reaction mixture (50%) and at different reaction temperatures (170, 185, 202, 215 and 225°C). The maximum grafting of PABA and PMBA were found to be 33.1% and 33.9% in the graft copolymers, respectively. The maximum grafting was reached in shorter times at higher temperatures, and it also increased with the increase of concentration of the IVmonomers in the reaction medium. The graft copolymerization was also carried out by using initiator, DCP at 170°C, however, the grafting extent was lower due to the homopolymerization of the monomers and the direct reactions between peroxides of initiator and peroxides on IPP. The graft copolymers were characterized by several techniques, DSC, WAX, TG/IR, MS, SEM and mechanical testing. The formation of both crystalline forms of (ai and 0:2) were observed in the products obtained at 170°C. The graft copolymerization of ABA did not have any significance on the formation of both forms of a form, while MBA lead to increase in a.2 form. The p crystalline modification formed in PABA-g-PP products obtained at 185°C and at higher temperature and also in the second run of DSC studies after fast cooling. |3 form was not observed in graft copolymers of PMBA The decomposition mechanism of PABA, PMBA and the graft coproducts were studied by mass spectrometry and TG/IR. The polymers degraded predominantly by decomposition of side groups giving phenol, benzoic acid, hydroxybenzoic acid, carbondioxide and cyclodiene mainly. The mechanical properties of the graft copolymers showed an improvement particularly in tensile strength and modulus. The maximum tensile strength and modulus of PABA-g-PP were found as 41.1 and 881 MPa, and the values of PMBA- g-PP were measured as 35.9 and 721 MPa, respectively. These values were 28.1 and 486 MPa for irradiated IPP and 33.9 and 632 MPa for virgin IPP, respectively. The copolymerization of ABA did not alter the impact properties of the graft copolymer, while a slight decrease was observed in PMBA-g-PP samples. The tensile and impact fractured surface of the graft copolymers studied by scanning electron microscopy showed homogeneous structure. The brittle nature with some extent of ductility was seen in the samples.