Autonomy: Re-appreciation of architecture
Özerklik: Mimarlığı yeniden takdir etmek
- Tez No: 153629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: özerklik, neredeyse özerk, eleştirel mimarlık, mimari eleştiri, Boran Ekinci, reddediş, direnç, kendine referanslı. vıı, autonomy, critical Architecture, quasi- autonomous, architectural criticism, Boran Ekinci, negation, resistance, self- referential
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz ÖZERKLİK: MİMARLIĞI YENİDEN TAKDİR ETMEK Gürbüzbalaban, Melis Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşen Savaş Eylül 2004, 105 Sayfa Mimarlığın“özerkliği”ve“toplumsal adanmışlığı”arasındaki çelişki özellikle Avrupa, ve sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde birçok tartışmaya konu olmuştur. Bu çalışmada, mimarlığın özerkliği ve toplumsal adanmışlığı birbirine çelişkili görünse de mimarlığın“eleştirelliği”nin bu çelişkiden kaynaklandığı düşünülmektedir. Özeklik bu ikili durumun vazgeçilmez bir öğesidir. Başka bir deyişle, mimarlığın Stanford Anderson tarafından tanımlanan“neredeyse özerk”durumunu koruyabilmesi için belirli bir derecede özerk olması gerekir. Özerklik mimarlığı bir an için“dış gerçeklik”ile kurduğu ilişkiden soyutlayıp kendi disipliner bilgisine yoğunlaşmasını sağlayan bir araç olarak çalışır. Bu tez, mimarlığın kendi bilgisine yoğunlaşmasının mesleki bilgiyi ve bilinci arttıracağını ve bu yolla mimarlığın“eleştirel mesafesini”koruyacağını savunur. vıBu çalışmada, özerklik teriminin mimarlık söylemi tarafından kavramsallaştırılmasının ve problem edinilmesinin disiplini tekrar değerlendirmek açısından kaçınılmaz olduğu idda edilmektedir. Boran Ekinci'nin Türkiye'deki tek ev projeleri bu tezde özerklik teriminin tekrar kavramsallaştırılmasına yardımcı olarak kullanılmıştır. Bu projeler, özerklik tartışmasının, yerel bağlamda tartışılmasına olanak sağlamaktadır. Böylelikle hem özerklik kavramının, hem de Türkiye'de mimarlığın tekrar değerlenlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTONOMY: RE-APPRECIATION OF ARCHITECTURE Gürbüzbalaban, Melis M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşen Savaş September 2004, 105 Pages The contradiction between architecture's“autonomy”, its existence as an entity with its own“disciplinary specificity”- and its social“engagement”, its involvement in culture, ideology and economy, has been the subject of numerous discussions in architectural discourse, initially in Europe and later in North America. It is argued in this thesis that although“autonomy”and“engagement”seem contradictory to each other, architecture's“critical status”is rooted in this contradiction. Autonomy is regarded as one of the essential sides of architecture's dual position. This suggests that the in-between, or in Stanford Anderson's terms,“quasi-autonomous”status of architecture can only be sustained through its existence as an entity that has a certain degree of autonomy. Autonomy is an agent for architectural discourse to isolate architecture from its involvement in the external reality and increase awareness IVwithin the discipline by concentrating on its specific knowledge. Autonomy aids architecture to pretend to be“detached”while in reality it is“engaged”. To focus on the autonomous dimension of architecture, to search for architecture's own intrinsic qualities, helps to produce knowledge within the discipline and provides a“critical distance”for architecture to resist any“external authority”. Thus this thesis intends to explore the potentials of the conceptualization and problematization of“autonomy”in architecture and its employment as a critical tool by architectural discourse to re-assess architectural practice. The private house projects designed by Boran Ekinci in Turkey are exemplified and utilized for the re-conceptualization of the term and enable the transfer of the discourse related with autonomy to the local context where the issue hardly gained a popularity. By doing so, both the appreciation of autonomy in general and re- appreciation of architecture in Turkey are aimed.