Re-problematizing the contextualism-autonomy debate in architecture within the formal logic of computational operations
Mimarlikta bağlamsalcılık-özerklik tartışmasının hesaplamalı mimarlığın biçimsel mantığıyla yeniden değerlendirilmesi
- Tez No: 199228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP MENNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bağlamsalcılık, Özerklik, Hesaplamalı Tasarım, Tekno-Bilimler, Disiplinlerarasılıkvii, Contextualism, Autonomy, Computational Design, Techno-Science, Interdisciplinarityv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yeniliklerin uzamsal ortamı ve mimarlığıdönüştürdüğü gözlenmektedir. Uzamsal ortam sanal ortam ile bütünleşirken,aralarındaki ilişki ve iletişimin olası üretkenliğinin araştırılması gerekligözükmektedir. Diğer, bir taraftan yeni teknolojiler mimari çizim, yapı ve enönemlisi mimari tasarım alanlarında mimarlara daha önceden fark edilmemişarayüzler ve kolaylıklar sağlamaktadır. Yeni teknolojilerin sağladığı ortak aritmetikplatform, mimarlık ve diğer bilimler arasında yeni ve çoğalan bir ilişkininkurulmasını sağlamaktadır.Tüm bu değişim ve dönüşümler, mimarlıkta bağlam olarak adlandırdığımızetrafımızdaki uzamın yeniden tanımlanması ve değerlendirilmesi gereğine işareteder. Mimarlıkta bağlamsalcılık ve buna karşı oluşumlar bağlamı çok katmanlıolarak tanımlarlar. Ancak, bu çalışmada, bahsedilen gelişme ve dönüşümlerle,önceki tanımların da devingen bir dönüşüm içinde olduğu savunulmakta ve butartışmaya temel hazırlayacak olan bağlamsalcılık konusu yeniden açılmaktadır. Buvitez, bağlam kavramının dönüşümünü ve mimari tasarım için açabileceği olasılıklarve verimlilikleri tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological innovations in the field of information and communication havetransformed the nature of the spatial realm. The spatial realm has been engaged withthe virtual realm, where a new approach has been mandatory for a possible andproductive interrelation between the two. On the other hand, new technologies haveaffected architectural drafting, representation, construction and most significantlyarchitectural design to generate remarkable conveniences and unnoticed interfacesfor architects. New technologies offer a common arithmetical medium where a newaugmented relationship between sciences and architectural design is enabled. Allthese transformations prepared the basis for a redefinition and reevaluation of thesurrounding realm that is referred to as the context of architectural design. Therecurrence of contextualist and de-contextualist debates and attitudes show thatcontext is dealt with as a multi-layered concept in architecture.Within all above mentioned transformations, the issue of contextualism inarchitecture is reopened up where the definition of context is seen to be in a processivof constant renovation, inheriting the complexities new technologies and designmethods based on interdisciplinarity have brought. This thesis looks into thistransformating status of the concept of context and argues for its productivity inarchitectural design.