Development of a subsidence model for Çayırhan Coal Mine
Çayırhan Kömür Madeni için tasman modeli geliştirilmesi
- Tez No: 153676
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Tasman ölçümleri, veri tabam, eğim, yatay deplasman ve birim deformasyon, tasman tahmini, istatistiksel analiz, Subsidence measurements, database, slope, horizontal displacement and strain, subsidence prediction, statistical analysis
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Öz ÇAYIRHAN KÖMÜR MADENÎ ÎÇÎN TASMAN MODELÎ GELİŞTİRİLMESİ Hacıosmanoğlu, Meryem Esenay Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Ünal Eylül, 2004, 154 Sayfa Bu çalışmada, yüzeydeki tasman ölçümlerini kullanarak Çayırhan linyit madenindeki B14, B12, B10, B02, C12, CIO, C08 panolarına ait tasman analizleri yapılmıştır. Pano ilerleme yönüne paralel ve dik olacak şekilde yerleştirilen istasyonlardan alman ölçümler kullanılarak zamana ve pano merkezinden uzaklığa göre tasman profilleri çıkarılmıştır. Yatay deplasman ve birim deformasyon eğrileri de çizilmiş ve tasman profilleriyle karşılaştırılmıştır. Tasmanın belirlenmesinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada ise, görgül yaklaşıma dayanan bir tasman modeli doğrusal olmayan regresyon analizi kullanılarak geliştirilmiştir. Analizler şurasında SPSS (V.10.0) programı kullanılmış ve fonksiyonla ilgili "bilinmeyen parametreler B14 panosunun üzerindeki istasyonlar için belirlenmiştir. Başlangıçta tüm etkenleri dikkate almak çok güç olduğundan, analizler esnasında sadece istatistiksel değerlendirmeyle tahmin edilebilecek değişkenler dikkate alınmıştır.Bu çalışmanın mühendisliğe önemli katkılarından biri, bu araştırma sırasında ölçülen tasman değerlerinin diğer ampirik yaklaşımlar kullanılarak tahmin edilen tasman değerleriyle karşılaştırılmış olmasıdır. Bu çalışmada uzunayak madenciliği nedeniyle oluşan yapısal hasarların yüzeydeki pilonlar üzerindeki etkisi önceki çalışmalardan yararlanılarak araştırılmıştır. Yeraltı madenciliğinden kaynaklanan yer hareketlerinin sebep olduğu eğim ve yatay birim deformasyon değişimleri belirlenmiştir. Son olarak, bu çalışmanın mühendisliğe diğer bir önemli katkısı, arazi ölçümleri kullanılarak oluşturulan kaydadeğer veri tabanıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SUBSIDENCE MODEL FOR ÇAYIRHAN COAL MINE Hacıosmanoğlu, Meryem Esenay M.Sc, Mining Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Erdal Ünal September, 2004, 154 Pages In this study, subsidence analyses were carried out for panels B14, B12, BIO, B02; C12, CIO, C08 of Çayırhan Lignite Mine using in-situ subsidence measurements. Using the measurements from stations, installed both parallel and perpendicular to panel-advance direction, subsidence profiles were plotted as a function of time and distance from panel center. Horizontal displacement and strain curves were also plotted and compared with subsidence profiles. There are various methods used for subsidence prediction. In this study however, a subsidence model was developed based on empirical model obtained from nonlinear regression analysis. During the analyses SPSS (V.10.0) software was used and the unknown parameters associated with subsidence function were determined for the stations above B14 panel. Since it was too complicated to take all the affecting factors into consideration, only the parameters which could be estimated by statistical evaluation were taken into account during analyses. IVOne significant contribution of this study to subsidence subject was the comparison of the subsidence values measured during this investigation with the values predicted by some other empirical methods. In this study, the structural damages to the pylons installed on ground surface above retreating longwall panels were also investigated by the use of previous studies. Slope as well as horizontal strain changes caused by ground movements due to underground mining were determined. Last but not least, it should be stated another significant contribution of this study to engineering was the collection of a significant database obtained from field measurements.