Design and analysis of filament wound composite tubes
Filaman sargı tüplerin tasarım ve analizi
- Tez No: 153721
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVEND PARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: filaman sargı, kompozit malzemeler, sonlu eleman tekniği, ortotrop, filament wound, composites, finite element analysis, orthotropic IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz FİLAMAN SARGI TÜPLERİN TASARIM VE ANALİZİ BALYA, Bora Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levend Parnas Aralık 2004, 144 Sayfa Bu çalışma kombine yükler altındaki filaman sargı tüplerin tasarım ve analiz çalışmasını içermektedir. Filaman sargı tüplerin çeşitli kombine yükler altındaki davranışının incelenmesi için Sonlu Elemanlar Analiz (SEM) tekniği kullanılmıştır. Filaman sargı tüpler, SEM tekniği kullanılarak tabakalı ortotrop tüpler olarak modellenmiştir. Tabakalı tüpler üzerinde değişik yüklemeler için çeşitli analizler yapılmış ve tasarım için gerekli veriler elde edilmiştir. Sarım açısı, ortotropluk seviyesi ve yükler arasındaki oran özellikle dikkate alınmıştır. Elde edilen sonuçların optimum sarım açısı, yükler arasındaki optimum oran, ortotropluk seviyesi vb. açılardan literatürde belirtilen değerlerle uyumlu olduğu görülmektedir. Ayrıca, sonlu eleman modelinin değişkenleri, hata kaynakları ve modelleme sırasında yapılan varsayımlar da tartışılmıştır. Sonuç olarak kombine yükler altındaki filaman sargı tüplerin tasarımı için gerekli olan veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND ANALYSIS OF FILAMENT WOUND COMPOSITE TUBES BALYA, Bora M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Levend Pamas December 2004, 144 pages This thesis is for the investigation of the design and analysis processes of filament wound composite tubes under combined loading. The problem is studied by using a computational tool based on the Finite Element Method (FEM). Filament wound tubes are modeled as multi layered orthotropic tubes. Several analyses are performed on layered orthotropic tubes by using FEM. Results of the FEM are examined in order to investigate characteristics of filament wound tubes under different combined loading conditions. Winding angle, level of orthotropy and various ratios of the loading conditions were the main concerns of the study. The results of the FEM analysis are discussed for each loading condition. Both pure loading and combined loading analysis results were consistent with the ones mentioned in literature, such as optimum winding angles, optimum loading ratios and optimum level of orthotropy. Modeling parameters, assumptions and source of errors are also discussed. Finally, the required data is obtained for the design of filament wound composite tubes under combined loading.