Design and construction of reduced size planar spiral antenna in the 0.5-18 GHZ frequency range
0.5-18 GHZ frekans bantlı küçültülmüş düzlemsel spiral antenlerin tasarımı ve yapımı
- Tez No: 153727
- Danışmanlar: PROF.DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroşerit İncelen Balun, Küçültülmüş Düzlemsel Spiral Anten vıı, Microstrip Tapered Balun, Reduced Size Planar Spiral Antenna
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz 0.5-18 GHz FREKANS BANTLI KÜÇÜLTÜLMÜŞ DÜZLEMSEL SPİRAL ANTENLERİN TASARİMİ VE YAPIMI YILDIZ, İnanç Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan HIZAL Ekim 2004, 106 sayfa Bu tezde, bilinen spiral antenin teorik ve pratik değerlendirilmesi gözden geçirilmiştir. Düzlemsel spiral antenlerin Equiangular ve Archimedean olarak iki çeşidi ve çalışma prensipleri tanıtılmıştır. Bir spiral antenin besleme kısmında kullanılan önceden tasarlanmış mikroşerit incelen balun Ansoft® HFSST yazılımda simitle edilmiştir. Başarılı simûlasyon sonuçlan elde edilmiş ve gerçekleştirilen balunun ölçümleri HP® 8722 D vektör devre analizörü kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmada kullanılan anten ölçüm teknikleri tanıtılmıştır. Ölçüm düzenekleri tanımlanmış ve bunlar hakkında bir kısım önbilgi verilmiştir. vıTezin esas çalışma konusu olarak, küçültülmüş düzlemsel spiral antenler tasarlanmış ve yapılmıştır. Antenlerin geriye dönme kaybı, kazancı; ışınım ve polarizasyon örüntüieri ölçülmüştür. Ölçüm verileri birbirleriyle ve referans spiral antenle karşılaştırılmıştır. Oldukça ümit verici sonuçlar elde edilmiş ve spiral antenin boyutunun küçültülmesi birçok yönüyle başarılı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF REDUCED SIZE PLANAR SPIRAL ANTENNA IN THE 0.5-18 GHz FREQUENCY RANGE YILDIZ, inanç M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alturskan HIZAL October 2004, 106 pages In this thesis, theoretical and practical evaluation of usual spiral antenna is revised. Working principles of both types of planar spiral antennas as Equiangular and Archimedean are introduced. A predesigned microstrip tapered balun used for feeding section of a spiral antenna is simulated on Ansoft® HFSST software. Successful simulation results are obtained and measurements of implemented balun structure are made by using an HP® 8722 D vector network analyzer. Antenna measurement techniques used in this study are introduced. Measurement set-ups are defined and some preliminary knowledge is given on these. IVAs the main matter of thesis, reduced size pianar spiral antennas are designed and implemented. Return loss, gain; radiation and polarization patterns of antennas are measured. Datasets of measurements are compared with each other and with reference spiral antenna. Quite promising results are obtained and size reduction of spiral antenna is achieved in many aspects.