Beyşehir Gölü su seviyesi değişimlerinin yapay sinir ağları ile belirlenmesi
Determination of water level fluctuations of Beyşehir lake using artificial neural networks
- Tez No: 153793
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ONÜÇYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağlan, Beyşehir Gölü, Seviye Değişimleri, Su Dengesi, Su Bütçesi, Artificial Neural Networks, Beyşehir Lake, Level Changes, Water Equilibrium, Water Bugget
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BEYŞEHİR GÖLÜ SU SEVİYESİ DEĞİŞİMLERİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI İLE BELİRLENMESİ Alpaslan YARAR Selçuk Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilin» Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr- Mustafa ONÜÇYTLDIZ 2004, 99 Sayfa Jfiri: Yrd. Doç. Dr. Mustafa ONÜÇYHJMK Prof, Dr. Tamer YTLMAZ Yrd. Doç. Dr. M. Faik SEVİMLİ İnsanoğlunun yaşamı için gerekli en temel unsur olan su, kültür, ekonomi ve en önemlisi de hayat demektir. Son yıllarda hızla artan insan nüfusunun su ihtiyacını karşılamak için, ülkeler sahip oldukları su kaynaklarından en iyi derecede faydalanmaya ve bu kaynaklan en iyi şekilde korumaya çalışmaktadır. Sahip olunan yüzeysel su miktarının belirlenmesi seviye gözlemleri ile sağlanabilir. Bu sayede gelecek için işletme politikaları geliştirilmekte ve belli periyotlar için su bütçeleri tayin edilebilmektedir. Bundan dolayı da özellikle tatlı su kaynaklarına ait seviyelerin en doğru ve en hızlı şekilde belirlenmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Konya Ovası Projesinin ana su kaynağı olan Beyşehir GöhVnün su seviyesi değişimleri Yapay Sinir Ağlan yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır. DSİ tarafindan yapılan, 1962 ile 1990 yıllan arasına ait Giren akım-Kayıp akım, Yağış, Buharlaşma, Çekilen akım ve Seviye ölçümleri kullanılarak Yapay Sinir Ağlan yöntemi yardımı ile seviye değerleri elde edilmiş ve elde edilen değerler geleneksel yöntemlerden edinilen sonuçlarla karşılaştınlmıştff. Beyşehir Gölü için yapılan bu çalışma ile, geleneksel yöntemlerle yapılan seviye ölçümlerinin değerlendirilmesinde karşılaşılan zorluk ve problemlerin ortadan kaldınlması ile sonuca en kısa sürede ulaşılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF WATER LEVEL FLUCTUATIONS OF BEYŞEHİR LAKE USING ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS Alpaslan YARAR Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist Prof. Dr. Mustafa ONÜÇYHJJIZ 2004, 99 Pages Jury : Assist Prof. Dr. Mustafa ONÜÇYDLDIZ Prof. Dr. Tamer YDLMAZ Assist Prof. Dr. M. Faik SEVİMLİ Water is the most essential material for human life and means culture, economy and life importantly. In recent years, countries are studying to make use of their own water resources and protect them from the increasing human population. The determination of the own surface water quantity can be achieved from level observations. By using these observations, development of management policies can be obtained and water budgets for specific periods can be arranged. Therefore, fast and precise determination of water levels is very important. In this study, water level changes of Beyşehir Lake that is the main water resource of Konya Plain Project, was studied with Artificial Neural Networks method. DSİ carried out the determination of level values with Artificial Neural Networks using Inflow - Loss flow, Rainfall, Evaporation, Drawn flow and Level measurements between years 1962 - 1990, and the obtained values were compared with the results of the traditional methods. With this study, performed for Beyşehir Lake, it was aimed to obtain the results in a very short time by eliminating the difficulties and problems faced during the traditional evaluation of level measurements.