Distiroid orbitomiyopatide tedavi yöntemlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of the therapies in dysthyroid orbitomyopathy
- Tez No: 91226
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİTTİN OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: distiroid orbitopati, orbitomiyopati, Bilgisayarlı Orbita Tomografisi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Ekstraoküler Kas Cerrahisi, Radyoterapi, Kortikoterapi 93, dysthyroid orbitopathy, orbitomyopathy, Computed Tomography (CT), Magnetic Resonance Imaging (MRI), extraocular muscle surgery, radiotherapy, corticotherapy 94
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Distiroid orbitomiyopatide ekstraoküler kas tutulumunun tipinin daha sağlıklı olarak saptanması ve bu tiplere göre uygulanan değişik tedavi yöntemlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla primer poziyonda diplopi ile kendini gösteren yaş ortalaması 47,8 ± 10,84 (en az= 23 y ; en fazla: 75 y) yıl olan toplam 121 tiroid orbitomiyopati olgusu (%47 erkek ; %52,9 kadın) 4 grup halinde incelenmiştir. Grupl, klinik olarak ödemli tipte kas tutulumu olduğu düşünülen ve kas tutulumunun tipi BOT ile doğrulanarak medikal tedaviye alınan 54 olgu; Grupll, kliniği Grupl ile aynı olan ancak kas tutulumunun tipi MRG ile doğrulanarak medikal tedaviye alınan 42 olgu; Gruplll, klinik olarak fibrotik tipte kas tutulumu olan ve cerrahi tedavi endikasyonu konulan 12 olgu; GruplV, klinik olarak Gruplll ile aynı ancak cerrahiden önce MRG 'de fibrotik tipte kas tutulumu olduğu doğrulanan 13 olgudan oluşmaktadır. Her 4 grup tedavi öncesi ve sonrasında, kendi içinde ve karşılıklı olarak, diplopi(Worth 4 nokta), kayma açısı (Krimsky), glob hareket bozukluğu(Hess perdesi) yönünden ayrıca Grupl ve II radyolojik olarak saptanan kas kalınlığı ve grup II, MRG'de saptanan sinyal intansitesi açısından kıyaslanmıştır. Her 4 grupta da tedavi sonrasında her 3 parametrede ; Grupll'de sinyal intansitesinde azalma açısından anlamlı fark saptanmıştır. 4 grup karşılaştırıldığında, diplopinin kaybolması açısından sadece grup I ve II farklıdır. Grup I ve II, kayma açısında düzelme, kas kalınlıklarında azalma açısından da farklıdır. Grup III ve IV arasında her 3 parametre açısından fark saptanmamıştır. MRG, orbitopatinin ödemli dönemini daha doğru olarak saptayıp medikal tedavinin başarısını arttırırken, klinik olarak fibrotik olan ve cerrahi endikasyon konulan olgularda cerrahinin başarısına katkı yapmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the results of the therapies in dysthyroid orbitomyopathy In order to evaluate the results of the therapeutic procedures upon the exact diagnosis and/of the type of the extraocular muscle involvement (fibrotic or edematous) a total of 121 dysthyroid orbitomyopathy patients with the mean age of 47,8±10,84 (23 to 75)years with a diplopia in primary position were evaluated in 4 different groups. Groupl: medically treated 54 patients with clinical signs of edematous extraocular muscle involvement confirmed by CT. Groupll: medically treated 42 patients having the same clinical features as the Groupl but the muscle involvement is confirmed by MRI. Grouplll: 12 patients presenting the classical clinical signs of fibrotic extraocular muscle involvement and treated by extraocular muscle surgery. GroupIV: 12 patients with the same clinical features of the Grouplll but fibrotic muscle involvement is also confirmed by MRI before surgery. Comparison of the results before and after the therapy were done within and between all groups based on the diplopia(Worth4Dots), angle of deviation (Krimsky), eye movements(Hess screen) in addition to comparison of the results within and between Groupl and Groupll based on the muscle enlargement on radiological scans and signal intensities of the extraocular muscle in Groupll. A statistically significant difference was observed in all 4 groups based on the all 3 parameters after the therapy. In comparison, only Groupl and II were significantly different from each other based on the diplopia as in the change in muscle enlargement. There was no significant difference between Group III and IV. Radiological confirmation of the type of the extraocular muscle involvement by MRI at the onset, increases the success rate of the medical therapy but the surgery.