Mut traverteninin kullanılabilirliğini etkileyen özellikler
Characteristic influencing the usage of Mut travertine
  1. Tez No: 153943
  2. Yazar: MEHMET AYTUĞ AĞALDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÖKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Mermer, traverten, fiziksel özellikler, mekanik özellikler, ısı ile temas, Marble, travertine, physical properties, mechanics properties, contact with heat
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MUT TRAVERTENİNİN KULLANILABİLİRLİĞİNİ ETKİLEYEN ÖZELLİKLER Mehmet Aytuğ AĞALDAĞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY 2004, 64 Sayfa Jüri: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Yrd. Doç. Dr. İhsan ÖZKAN Yrd. Doç. Dr. Murat ÜNAL Günümüzde bir ihtiyaç haline gelen mermer en çok yüzey kaplaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Dekoratif amaçlar için oldukça sık kullanılan farklı renk ve desende bir çok mermer çeşidi bulunmaktadır. Bu çalışmada Karaman-Mut bölgesinde bulunan travertenlerin fiziksel ve mekanik özellikleri tespit edilerek travertenlerin kullanım alanları daha iyi belirlenmiştir. Bu çalışmada ortaya konulacak özellikler ve önerilerle, Karaman-Mut bölgesinde üretilen mermerlerin kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bundan başka traverten üretiminin iç ve dış pazarlarda ilgi görmesini sağlayacak özelliklerini tespit ederek en iyi sonucun alınabileceği yerlere satışı yapılabilecektir. Bu çalışmada, Karaman-Mut travertenlerinin fiziksel özelliklerinden birisi olan ısı etkileşim özelliği ile ilgili labaratuvar çalışması yapılmış, cilalanmış olan traverten ve diğer örnek mermerlerin yüzeyleri yüksek sıcaklıktaki ısı ile temas ettirilmiştir. Bu uygulama sonrasında örnek yüzeylerinde meydana gelen fiziksel renk değişimleri izlenerek karşılaştırmaları yapılmıştır. Dekorasyon ve diğer amaçlar için kullanılan mermer ve travertenlerde ısının etkisi önemli bir mermer kullanım parametresi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis CHARACTERISTIC INFLUENCING the USAGE of MUT TRAVCERTINE Mehmet Aytuğ A?ALDA? Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY 2004, 64 Pages Jury: Prof. Dr. M. Kemal GÖKAY Assist. Prof. Dr. İhsan ÖZKAN Assist. Prof. Dr. Murat ÜNAL Nowadays, marbles and used generally for surface covers. There are many marbles which used for decoratife purpose. In these work, the proporties of Karaman-Mut travertines has been determined. Physical and mechanical proporties of the travertine was determined to investigate its usage places. This work presented the qualityof the Karaman-Mut travertine as well. These studies are expected to activate the marketing of this travertine in domestic and foreign market. In this study, thermal properties of the travertines were researched as well. Polished surface of the travertine and other marbles found in marble markets in Konya were tested for thermal effects. Thermal influence on these marble surfaces have been compared for further usage of the marbles.