Mut doğu yöresi miyosen yaştaki kayaçların stratigrafisi
Stratigraphy of the miocene rocks in the east of the Mut region
- Tez No: 66151
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
IV ÖZET İnceleme alanı, İçel İli Mut İlçesi doğusunda, Silifke ilçesi kuzeyinde, Karaman ili güney doğusunda yer alan, Mut havzasının doğu kesimini kapsayan alandır. Silifke 031 ve P31, 1/100.000'lik paftaları içerisinde yer alan 24 adet 1/25 000 lik paftadan oluşmaktadır. Bu çalışma ile, Mut havzasının evriminden sonra oluşan çökellerin detaylı stratigrafik incelenmesi, elde edilen stratigrafık, sedimantolojik, paleontolojik ve yapısal verilerin birleştirilmesi ile bölgenin jeolojik durumunun aydınlatılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, çalışma alanında, Miyosen zamanında çökelen birimler haritalanmış, grup, formasyon ve üyelere ayrılarak incelenmiştir. Paleontolojik ve petrografik amaçlı 5 adet ölçülü stratigrafık kesit, 3 adet jeoloji kesiti alınmıştır. Çalışma alanında Erken Paleozoyikten, Geç Miyosen'e kadar olan kaya stratigrafi birimleri yüzeylenmektedir. En altta, Derinçay Formasyonu, temel birimler üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. Birim Erken Burdigaliyen öncesi belli bir aşınma süreci geçirdikten sonra Burdigaliyen zamanında Göksu ve Köselerli formasyonları tarafından uyumsuz olarak üzerlenir. Göksu formasyonu tabanda, bol Ostrea yığışımından oluşan killi gevşek dokulu kireçtaşı litolojisinde Sudura üyesi ile başlayıp üste doğru resifsel özellikli Mut Kireçtaşı üyesi ile Langiyen'e kadar devam etmektedir. Köselerli Formasyonu, Burdigaliyen transgresyonu ile havzanın derin kesimlerinde çökelmeye başlamıştır. Genelde boz-yeşil renkli yumuşak ve kırılgan özellikli şeyllerden oluşan birim Erken Langiyen'e kadar devam eder.Geç-Burdigaliyen-Tortoniyen aralığında çökelen Sarıkavak formasyonu, Göksu ve Köselerli formasyonları ile yanal ve düşey geçişlidir. Birim, Göksu formasyonunun resif önü ve resif gerisi fasiyesi olarak tanımlanmıştır. Genellikle, beyaz sarı renkli karbonatlı marn ve killi kireçtaşı ardalanmasından oluşmaktadır. Langiyen döneminde resife yakın kesimlerde, karasal etkinin fazlaca görüldüğü Sertavul formasyonu çökelmiştir. Serravaliyen sonunda bir karasallaşma ve kısa süren bir aşınma sürecinden sonra, Tortoniyen transgresyonu ile Kırobası formasyonu çökelmiştir. Bunun sonucunda, yüksek kesimlerde resifsei özellikli kireçtaşı, şelf alanında ve şelf çukurluklarında da kırıntılı bir fasiyes gelişmiştir. Resifsei özellikli kayaçlar Mara üyesi, kırıntılı olanlar ise Kavak üyesi olarak tanımlanmıştır. İnceleme alanından elde edilen veriler ışığında, yörenin ayrıntılı paleocografık evrimi ve litostratigrafik incelemesi yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca bölgenin Tersiyer stratigrafisini, hem paleontolojik hem de nannoplanktoniarla kat aşamasında ayrıntıya inerek tesbit edebilmek için yapılan ölçülü stratigrafik kesitlerden elde edilen örneklerin paleontoloji- petrografi incelemeleri ve birimlerin çökelme ortam ve fasiyesleri ile fosil toplulukları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The investigated area is located around Mut, north of Silifke, southeast of Karaman and east of the Mut Basin. The study area is covered by the 1/100 000 scaled Silifke 031 and P31 sheets which include aproximately 24 sheets of the 1/25 000 scaled map The purpose of this work is to study in detail the rock deposits of Mut Basin, their paleontological, sedimentological and petrographical data and to contribute to the study of its geological evaluation. With this purpose, the Miocene deposits have been mapped and lithological units and their fossil contents defined with five measured stratigraphic sections The rock series from lower Paleozoic to Upper Miocene take place in the investigated area. At the base, Derinçay Formation starts, covering the basement rocks by angular unconformity. Derinçay Formation was eroded in lower Burdigalien. It is overlied by Göksu and Köselerli Formation after this erosion phase. Derinçay Formation is overlain by Göksu formation-Sudura unit that is sandy limestone and contains Ostrea bunch. It continues to Langiyen with reefal limestone unit that is named as Mut Limestone memmber. Köselerli Formation has been deposited in deeper part of the basin by the Burdigalien transgression. Generaly, it is composed of gray and green, soft and rigid shale that continues up to Serravalien. Sankavak formation has been deposited during Upper Burdigaliyen-Tortonien, shows lateral and vertical gradual transition to the Göksu and Köselerli formations. Sankavak formation is defined as a back reef and fore reef facies of Göksu formation. It is Generaly, composed of white-gray marl with carbonate and shaly limestone alternations.vu Sertavul formation has been deposited at the vicinity of the carbonate reefal limestone. It shows terrestrial feature during Tortonien. Kırobası formation had been deposited after erosion which took place a short time from the end of Serravalien up to the Tortonien tansgression. As a result, reefal limestone had been deposited in the higher part of the basin, clastic units had been growed up shelf and deeper part of the shelf area. Reefal limestone are defined as Mara unit, elastics are defined as Kavak unit. After the data obtained from study area, detailed paleocographic evalution and litostratigraphy of the study area were carried out. The rock samples of measured stratigraphic sections were analyzed paleontologicaly and petrographicaly. Fossil contents were identified and determined their depositional environment and fades.
Benzer Tezler
- On finite groups admitting a fixed point free Abelian operator groups whose order is a product of three primes
Mertebesi üç asal sayının çarpımı olan Abelyen grupları sabit noktasız operator grubu kabul eden sonlu gruplar
ÖZNUR MUT SAĞDIÇOĞLU
Doktora
İngilizce
2009
MatematikOrta Doğu Teknik ÜniversitesiMatematik Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜLİN ERCAN
- Image segmentation using a two dimensional genetic algorithm
Görüntü bölütleme için 2 boyutlu bir genetik algoritma
OĞUZ MUT
Yüksek Lisans
İngilizce
2001
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolOrta Doğu Teknik ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FATOŞ T. YARMAN VURAL
- On locally finite groups generated by sylow subgroups and groups of finite rank
Sylow alt grupları tarafından üretilen yerel sonlu gruplar ve sonlu rankı olan gruplar üzerine
ÖZNUR MUT
Yüksek Lisans
İngilizce
2003
MatematikOrta Doğu Teknik ÜniversitesiMatematik Ana Bilim Dalı
PROF.DR. MAHMUT KUZUCUOĞLU
- Synthesis and structural characterization of nickel-boron nanoalloys
Ni-b nanoalaşımlarının sentezlenmesi ve yapısal karakterizasyonu
LÜTFİYE SEDA MUT ALTIN
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Mühendislik BilimleriOrta Doğu Teknik ÜniversitesiMikro ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AMDULLA MEHRABOV
DOÇ. DR. HANDE TOFFOLI
- Sequence stratigraphic architecture of Mut basin along ramp to reefal margin transition and its diagenetic imprint
Rampadan resifal basen kenarına geçişte Mut baseninin sekans stratigrafik çatısı ve diajenetik izleri
HASAN ARMAĞAN DERMAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2003
Jeoloji MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TEOMAN NORMAL