İlköğretim fen bilgisi derslerinde uygulanan buluş yoluyla öğretim stratejisinin öğrencilerin kavramları anlama düzeyine etkisi
The effect of discovery teaching strategy that is applied at science lessons in elementary classes on understanding concepts of the students
  1. Tez No: 153968
  2. Yazar: GÜLSÜM KASA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ASLAN İLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Buluş Yoluyla Öğretim, Fen Bilgisi Öğretimi, Öğrenme Stratejileri, Discovery Teaching, Science Teaching, Learning Strategies. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ DERSLERİNDE UYGULANAN BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM STRATEJİSİNİN ÖĞRENCİLERİN KAVRAMLARI ANLAMA DÜZEYİNE ETKİSİ Gülsüm KASA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Aslan İLÎK 2004, 132 sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Aslan İLİK Prof. Dr. Ahmet AFYON Yrd. Doç. Dr. Ali Murat SÜNBÜL Bu çalışmada İlköğretim Fen Bilgisi derslerinde uygulanan Buluş yoluyla öğretim stratejisinin öğrencilerin kavramları anlama düzeyine etkisi incelenmiştir. Araştırma Konya İli, Çumra İlçesi Okçu Şehit Mehmet Kefeli İlköğretim Okulu 8. Sınıfında okuyan öğrencilerinden 58 öğrenci ile yürütülmüştür. 2003-2004 öğretim yılının II. yansında yapılan bu çalışma 7 hafta sürmüştür. Okuldaki öğrenciler kontrol ve deney grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Uygulamaya başlamadan önce“Yaşamımızı Etkileyen Manyetizma”ünitesinin amaç ve davranışlarına göre hazırlanan erişi testi, ön test olarak uygulanmıştır. Bu uygulamanın amacı öğrencilerin önceki bilgilerinin eşit olup olmadığını ölçmektir. Deneysel işlem olarak deney grubunda buluş yoluyla öğretim stratejisi kontrol grubunda ise geleneksel yöntem kullanılmıştır. Ünitenin sonunda öğrencilere erişi testi son test şeklinde uygulanarak buluş yoluyla öğretim stratejisinin, öğrencilerin kavramları anlama düzeyine etkisi incelenmektedir. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde bağımlı ve bağımsız t testi kullanılmıştır. Bu araştırmada elde edilen verilerin, istatistiksel analizleri sonucu ortaya çıkan, bulgular aşağıda verilmiştir. 1. Buluş yoluyla öğretim stratejisinin uygulandığı grup ile geleneksel yöntemin uygulandığı grubun ön test bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez ve toplam başarı düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Erişi testi uygulanmadan önce deney ve kontrol grubunun ön bilgilerinin eşit olduğu tespit edilmiştir. 2. Buluş yoluyla öğretim stratejisinin uygulandığı grup ile geleneksel yöntemin uygulandığı grubun son test, bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez ve toplam basan düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Deney grubundaki öğrencilerin bilgi, kavrama uygulama, analiz-sentez gibi bilişsel davranışları, geleneksel yöntemin uygulandığı öğrencilere kıyasla daha iyi özümsedikleri, buluş yoluyla öğretim stratejisi uygulanan öğrencilerin kavranılananlama ve kavramlar arasında ilişki kurarak analiz-sentez yapma becerilerinin arttığı ve bir genellemeye kendi kendine ulaşabileceği güvenini kazandığı görülmüştür. 3. Deney grubundaki öğrencilere uygulanan ön test-son test sonuçlan arasında bilgi, kavrama, uygulama, analiz-sentez düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu öğrencilerin toplam basan düzeylerinin de yükseldiği gözlenmiştir. 4. Kontrol grubundaki öğrencilere uygulanan ön test-son test sonuçlan arasında bilgi, kavrama uygulama ve toplam başarı düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunurken analiz-sentez düzeyinde anlamlı bir fark bulanamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Post Graduate Thesis THE EFFECT OF DISCOVERY TEACHING STRATEGY THAT IS APPLIED AT SCIENCE LESSONS IN ELEMENTARY CLASSES ON UNDERSTANDING CONCEPTS OF THE STUDENTS Gülsüm KASA Selçuk University Institute of Science Science Teaching Departmant Supervision Assist. Prof. Dr. Aslan İLİK 2004, 132 pages Jury: Assist. Prof. Dr. Aslan İLİK Prof. Dr. Ahmet AFYON Assist. Prof. Dr. Ali Murat SÜNBÜL In this research, the effect of discovery teaching strategy that is applied at science lessons has been examined on the understanding concepts of the students. This study was carried out among 58 eigth class students of Okçu Şehit Mehmet Kefeli Primary Education School in Çumra; the town of Konya. It has started in the second term of 2003-2004 academic years and lasted seven weeks. The students are seperated into experiment and control groups. Pior to the application achivement test that was prepared according to target behavior of the unit named“The magnetism that effects our life”was applied as a pretest. The aim of this application is to test the students' previous knowledge whether it is equal or not. As experiment procedure, discovery teaching strategy was applied to the experiment group and traditional method was applied to the control group. This is to observe the effect of discovery teaching strategy on the students understanding of concepts. In this investigation for solvations of data was used dependent and independent test. As a result of data and statistical analysis. It has been found that the study has the following findings: 1. Any important differences couldn't be found between groups that were applied discovery teaching strategy and groups that were applied traditional method at the level of pretest information, conception, application, analysis-synthesis and total success. Before the achivement test was applied to the students that are formed experiment and control group had the same level. 2. Extremely crucial differences have been found between the groups that were applied discovery teaching strategy and groups that were applied traditional method at the level of end-test information, conception, application, analysis synthesis, total success. At the achivement test, the experiment group students that discovery teaching strategy were applied have reached more highly achivement level than the control group students that traditional method were applied at the level of information, conception, application, analysis-synthesis, total success. Applied discovery teaching strategy increased students' understanding concepts and ability of mmaking analysis-synthesis, finding the relationships between the concepts also they gained the self-confidence about making a generalization by themselves. 3. Major differences have been found between the level of pretest-endtest information, conception, application, analysis-synthesis of experiment group students. It has been seen extremely rise at the total success of the students that used discovery teaching strategy. 4. It is found at that while there is an extremely difference between the level of pretest-endtest information, application, conception, total success of control group students there aren't extremely differences between the levels of analysis-synthesis.