Hidroksipiridinlerin asidik ve bazik ortamda epiklorhidrinle alkilasyon reaksiyonlarının incelenmesi
Investigation of alkylation reactions of hydroxypyridines with epichlorohydrin in asidic and basic conditions
- Tez No: 154001
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidroksipiridin, Epiklorhidrin, Etilen oksit, Propilen oksit, Alkilasyon i
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HİDROKSİPİRİDİNLERİN ASİDİK VE BAZİK ORTAMDA EPİKLORHİDRİNLE ALKİLASYON REAKSİYONLARININ İNCELENMESİ Pınar YILDIRIM (KÜÇÜK) Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa:39 Danışman Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAK Jüri Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAK Prof. Dr. Mehmet SEZGÎNDoç. Dr. Sultan KURBANLI Bu tez çalışmasında başlangıç maddesi olarak 2-, 3-, 4-hidroksipiridin, Etilen oksit, propilen oksit ve Epiklorhidrin kullanılmıştır. 2-, 3-, 4-hidroksipiridinler %40'lık NaOH çözeltisi ve 0-5 °C' de etilen oksitle alkilasyon reaksiyonu ile aynı şartlarda 2-, 3-, 4- hidroksipiridinlerin propilen oksit ve 2-, 4-hidroksipiridinlerin epiklorhidrinle alkilasyon reaksiyonu gerçekleştirilerek onların uygun glikol ve glisit eterleri elde edilmiştir. Daha sonra deney şartlan değiştirilerek 2-, 4-hidroksipiridinlerin etilen oksitle alkilasyon reaksiyonu gerçekleştirilmiştir. Alkilasyon reaksiyonları sonucunda elde edilen ürünler metanolde çözülerek etil asetat-hekzan(benzen) çözücü karışımında çöktürülmüştür. Çökeltinin saflığı ince tabaka kromotoğrafisi ile incelenmiştir. Diğer yandan elde edilen bu bileşikleri çıkış maddesi gibi kullanarak gelecek çalışmalarda fizyolojik ve biyolojik aktifliğe sahip ürünler elde edilmesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THEStS INVESTIGATION OF ALKYLATİON REACTIONS OF HYDROKXYPYRiDiNES WtTH EPİCHLOROHYDRİN İN AStDtC AND BASİC CONDtTÎONS. Pınar YILDIRIM (KÜÇÜK) Selçuk University Graudate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2004, Page:39 Supervisor Assoc. Prof Dr. Ahmet KOÇAK Jury Assoc. Prof. Dr. Ahmet KOÇAK Prof Dr. Mehmet SEZGİN Assoc. Prof. Dr. Sultan KURBANLI In this study, 2-3-4-hydroxypyridine, ethylene oxide, propylene oxide and epychlorhydrine were used as starting materials. 2-3-4-hydroxypyridines in 40% NaOH solution were reacted with ethylene oxide by alcylation reaction at 0-5°C and again in the same conditions, 2-3-4- hydroxypyridines with propylene oxide and 2-4-hydroxypyridine with epychlor hydrine were reacted by alcylation reaction, and produced their glycol and glycozide ethers. After that, the alcylation of 2-4-hydroxypyridine with ethylene oxide was realized by changing reaction conditions. Synthesied products obtained at the end of the alcylation reactions were disolved in methanol and then in ethyleacetate-hexane(benzene) solvent mixtures. The purity of precipitate was examined in the thin layer choromotography. In future, it is planned to use these compound as mitral starting materials for obtaining products having biological and physiological activities. Keyword: Epychlor hydrine, hydroxypyridine, ethylene oxide, propylene oxide, alcylatioa n