Konvansiyonel ofset baskı makinelerinde bilgisayar destekli mürekkep besleme kontrolü
Computer aided control of ing feeder unit in conventional offset printing machines
- Tez No: 154002
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH MEHMET BOTSALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Ofset Baskı Makinası, Mürekkep Kontrol Ünitesi, Bilgisayar Destekli Kontrol, Otomatik Kontrol, Step Motor, PIC 16F84A, Ofset Printing Systems, Ink Feeding System, Computer Aided Control, Automatic Control, Step Motor, PIC 16F84A
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KONVANSİYONEL OFSET BASKI MAKİNELERİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜREKKEP BESLEME KONTROLÜ Mustafa KISA Selçuk Üniversitesi Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı Danışman :Doç.Dr. Fatih M. BOTSALI 2004, 60 sayfa Jüri: Prof.Dr.Ziya ŞAKA Doç.Dr.Faruk ÜNSAÇAR Doç.Dr.Fatih.M.BOTSALI Bu çalışmada, mekanik ofset baskı makinalanna mürekkep akışını kontrol eden bilgisayar destekli bir kontrol sistemi adapte ederek baskıda elde edilen renk yoğunluğu değerlerinin orijinal görüntüdeki renk yoğunluğu değerlerine uygunluğunun sağlanması amaçlanmıştır. Halen kullanılmakta olan mekanik ofset baskı makinalannda renk yoğunluğu ayan, operatör tarafından tahmini olarak elle yapılmaktadır. Çalışma kapsamında, baskısı yapılacak film, tarayıcı ile taranmakta, taramadan elde edilen RGB modundaki renk yoğunluğu değerleri CMYK moduna dönüştürülmektedir. Mürekkep besleme vanalarının açıklıklarını belirlemek üzere CMYK modundaki her renk bileşeni için renk yoğunluklarının baskı yönüne dik olarak belirlenen görüntü dilimlerindeki ortalama değerleri hesaplanmaktadır. Görüntüdeki dilimlerin konumu ve genişliği görüntü genişliği boyunca dizilmiş olan mürekkep ayar vanalarının taksimatı ve konumuna bağlı olarak belirlenmektedir. Her11 CMYK renginin basımında baskı mürekkebi beslemesi yapan valflerin açıklığı, karşı gelen görüntü dilimindeki ortalama renk yoğunluğu değerini sağlayacak şekilde mikrokontrolör kontrollü step motorlar tarafından sağlanmaktadır. Geliştirilen bilgisayar destekli kontrol düzeni 1985 model Man Roland 200 markalı 52x74 tipindeki mekanik ofset baskı makinasma uygulanmış elde edilen baskılardaki renk yoğunluğu değerleri orijinal filmlerdeki renk yoğunluğu değerleri ile karşılaştırıldığında uygulanan bilgisayar destekli baskı mürekkebi kontrol düzeninin manuel kontrole göre daha iyi renk yoğunluğu sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Geliştirilen sistem ile ofset baskıda mürekkep ve kağıt israfı ile zaman kaybı önlenmekte, baskı kalitesi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT MASTER OF SCIENCE THESIS COMPUTER AIDED CONTROL OF INK FEEDER UNIT IN CONVENTIONAL OFFSET PRINTING MACHINES Mustafa KISA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education Supervisor: AssocProf. Dr. Fatih M. BOTSALI 2004, 61 pages Jury: Prof.Dr.Ziya ŞAKA Assoc.Prof.Dr.Faruk ÜNSAÇAR Assoc.Prof.Dr.Fatih.M.BOTSALI This thesis aims, adaptation of a computer controlled ink feeding scheme to conventional offset printing systems in order to obtain better color density on the prints which match to the color density of the original image. In conventional offset printing systems, color density of the print is controlled manually by adjusting the angular position of the main screw of the ink release valves. Master copy to be reproduced is digitised by using a scanner. Digitised image of the master copy in RGB mode is transferred into CMYK mode. Variation of color density in the digitised image along the axis normal to the printing direction is determined by using developed computer software. In order to control color density, printing ink flow control is realized by microcontroller control of the step motors which drive the ink release valves. By using developed computer program the image is divided into slices lying along the axis normal to the printing direction. Mean color density of theIV slices are computed for each color component of the CMYK image. Developed control scheme is implemented on 1985 model Man Roland 200 brand 52x74 type offset printing system. Sample printing runs has been carried by using manual control and computer aided control schemes for ink flow. Color densities values measured on the printed images of both control schemes, with the corresponding values on the original copy show that color density values obtained by using the presented computer aided ink flow control system is better than the color densities obtained through manually adjusted ink control system.