İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin 'tüm canlılarla ortak yuvamız mavi gezegenimizi tanıyalım ve koruyalım' ünitesindeki kavram yanılgıları
The 7th class students misconceptions at the unit; 'Lets recognize and protect our blue planet common home with the whole living being'
- Tez No: 154036
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYVAZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Kavram Yanılgısı, İlköğretim 7. Sınıf Öğrencileri
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İLKÖĞRETİM 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN“TÜM CANLILARLA ORTAK YUVAMIZ MAVİ GEZEGENİMİZİ TANIYALIM VE KORUYALIM”ÜNİTESİNDEKİ KAVRAM YANILGILARI Özlem AKSOYLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: YrcLDûç. Dr. Ayvaz ÜNAL 2004, 93 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mustafa PEHLİVAN Prof. Dr. Tuncer KORKMAZ Yrd-Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersi programında yer alan“Tüm Canlılarla Ortak Yuvamız Mavi Gezegenimizi Tanıyalım Ve Koruyalım”ünitesi hakkındaki kavram yanılgılarını tespit etmek ve bu yanılgıların oluşmaması için öğretmenlerin kullanabileceği örnek etkinlikler önermektir. Çalışma, Konya ili merkez Selçuklu ilçesi Vali İhsan Dede LÖ.O.'da 7. sı nıfta okuyan toplam 103 öğrenciye uygulanan test ve aynı örneklemdeki 10 öğren ciyle yürütülen mülakat yöntemiyle gerçekleşmiştir. Test ve mülakat araçları kavram yanılgılarını ölçmek amacıyla geliştirilen sorulardan faydalanılarak oluşturulmuştur. Yukarıda belirtilen araçlarla toplanan verilerin en önemlileri; ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin ortalama olarak %70'inin çevre konusunda kavramları anlamak ta ve ifade etmekte güçlük çektikleri ve aynı öğrencilerin %30'unun aynı kavramlar da yanılgılara sahip oldukları şeklinde belirtilebilir. Çalışma, bulunan yanılgıların giderilmesine yardımcı olacağına inanılan örnek etkinliklerin önerilmesi ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis THE 7th CLASS STUDENTS MISCONCEPTIONS AT THE UNIT; «LETS RECOGNIZE AND PROTECT OUR BLUE PLANET COMMON HOME WITH THE WHOLE LIVING BEING“ Özlem AKSOYLU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Primary Education Supervisor: Yrd.Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL 2004, 93 page Jury: Prof. Dr. Mustafa PEHLİVAN Prof. Dr. Tuncer KORKMAZ Yrd.Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL The purpose of this study, to find the misconceptions in programme of science lesson at 7 th class in the unit of ”Lets recognize and protect our blue planet common home with the whole living being" And also to finding the determination and the protect this determination, for teachers to propose some sample activities for using. This study has been done with examples and interviews which were applied to 103 students who are attending Vali İhsan Dede Primary School at 7 th class. The test and questionnaire have been prepared from the questions which were aimed to measure misconceptions Most important datas which were mentioned above 70% of 7 th class students have difficulty in understanding and expression the concepts on environment and 30 % of same students have misconceptions. Study has been completed with sample activities which are belived o protect the misconceptions. Key words : Environment, misconceptions, The 7 th Class Students