5-tiyanaftasen-12-on'un sentezi ve fotopolimerizasyonunun incelenmesi
The synthesis and investigation of the photopolymerization of 5-thianaphthasene-12-one
- Tez No: 154184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİS ARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Iî.Tip fotobaşlatıcı, serbest radikal polimerizasyonu, singlet hal ömrü, 5-Tiyanâftasen-12-on ( TX-NP) ıx, Type II. Photoinitiator, free radical polymerization, singlet lifetime, 5- Thianapthasene- 12-one (TX-Np)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET 5-Tiyanafatasen-12-on (TX-Np), serbest radikal polimerizasyonunda hidrojen abstraksiyonu gerçekleştiren bir fotobaşlatıcı olarak sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. Fotobaşlatılmış polimerizasyon mekanizmasına yönelik bilgi edinmek amacı ile, fotobaşlatıcı içeren örnekler diklorometan içerisinde aydınlatılmış, a-amino alkil radikalinin polimerizasyonda başlatıcı radikal olarak rol aldığı bulunmuştur. Metilmetakrilatın polimerizasyonu farklı konsantrasyonlarda TX-Np beraberinde hava ortamında, fotoreaktör içinde yürütülmüştür. Singlet hal ömrü, PTI Time Master zaman ayrımlı spektroflorometre ile 0.4 ns olarak belirlenmiştir. Monomerler ( MMA ve St) ve naftalin ile söndürme deneyleri TX-Np için gerçekleştirilmiş olup, stiren ve metilmetakrilat monomerleri ile naftalin çözeltisinin TX-Np fotobaşlatıcısının uyarılmış halini söndürmediği gözlenmiştir. TX-Np'nin ve TX'in çok fonksiyonlu akrilatlar trimetilolpropan triakrilat (TMPTA) ve P3038 (Epoksi akrilat-%25 tripropilenglikoldiakrilat (TPGDA)) varlığındaki başlatma etkinlikleri RTIR spektro fotometresi ile izlenmiş, ve sonuçlar birbirleriyle kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 5-Thianapthasen-i2~one (TX-Np) was synthesized as a complete hydrogen-abstraction type photoinitiator for free radicalic polimerization and characterized by using spectrophotometric methods. To obtain more information about their polymerization mechanism, the samples containing dichloromethane and photoinitiator (TX-Np) were irradiated and according to the results, it was found that a-amino alkyl radical is responsible for initiation process. Photopolimerization of methylmetacrylate in the presence of TX-Np with different concentrations was performed in a photoreactor in air arm. Singet life time is calculated as 0.4 ns by PTI Time Master time resolved spectroflorometer. Quenching experiments by monomers and napthalene were also carried our for TN-Np, and the results showed that the excited state of photoinitiator TX-Np was quenched neither by monomers (MMA and St), nor napthalene. The initiating efficiencies of TX-Np and TX in the presence of multifunctional acrylates trimetylolpropantriacrylate (TMPTA) and P 3038 (Epoxy acrylate- %25 tripropylenglicoldiacrylate (TPGDA)) were determined using by RTIR (Real Time Infrared) spectrophotometer and results were compared to eachother.