Yeni bir fotobaşlatıcı olan 1-merkapto-4-meteksitiyozanton'un sentezi ve polimerizasyonun incelenmesi
Synthesis and research of polymerization of 1-mercapto-4-methoxy-thioxanthone as a new photoinitiator
  1. Tez No: 154185
  2. Yazar: TEZCAN PARALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİS AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: l-Merkapto-4-metoksitiyozanton, fotobaşlatılmış serbest radikal polimerizasyonu, hidrojen abstraksiyonu, oksijen inhibasyonu, l-Mercapto-4-methoxy-thioxanthone, photoinitiated free radical polymerization, hydrogen abstraction, oxygen inhibition
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
IX ÖZET l-Merkapto-4-metoksitiyozanton (TX-MSH), serbest radikal polimerizasy onunda hidrojen abstraksiyonu gerçekleştiren bir fotobaşlatıcı olarak sentezlentniş ve karakterize edilmiştir. Akrilamid, stiren ve hekzandioldiakrilat' in fotobaşlatdmış polimerizasyonu TX-MSH ile birlikte hava atmosferinde incelenmiştir. TX-MSH' nun singlet life time' ı PTI Floresans spektrofotometresi kullanılarak x = 3,175 ns olarak bulunmuştur. TX-MSH' m çok fonksiyonlu akrilatlar (epoksi akrilat, teimetilolpropantriakrilat) varlığında ki başlatma etkinliği zamana bağlı infrared spektroskopisiyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT l-Mercapto-4-methoxy-thioxanthone (TX-MSH), a complete hydrogen abstraction type photoinitiator for free radical polymerization was syntesized and characterized. Photoinduced polymerization of acrylamid, styrene and hexanedioldiacrylate were examined in the presence of TX-MSH in air atmosphere. Singlet life time of TX-MSH was determined by PTI Floresence spectrophotometer x = 3,175 ns. The efficiency of TX-MSH' in the presence of multifunctional acrylate (epoxyacrylate, trimetholpropanetriacrylate) were followed by using of Real Time Infrared Spectroscopy.