2014 kadastrosu ve Türkiye yaklaşımı
Cadastre 2014 and Turkey approach
  1. Tez No: 154199
  2. Yazar: SEZAİ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadastro 2014, Bilgi Sistemi, Türkiye Kadastrosu, TAKBİS, Çok Amaçlı Kadastro vııı, Cadastre 2014, Information Systems, Turkish Cadastre, TAKBIS, Multi Purpose Cadastre IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
On yıllık periyotlarda, geleneksel kadastral sistemler kendilerini yenilemek için reformlara ihtiyaç duymuşlardır. 20. yüzyılın sonlarındaki hızlı teknolojik gelişmeler, sosyal değişimler, küreselleşme, yeryüzünün doğal ve kültürel değerlerini yok eden bir sanayileşme, toprağa bakışı değiştirmiş ve yeni kadastro anlayışını ortaya koymuştur. FIG 7. komisyon tarafından ortaya konulan bu yeni anlayış, kadastronun sürdürülebilir kalkınma ve toprak yönetimini destekleyen, bilgi sistemi üzerine kurulmuş, taşınmaz piyasasının gelişim ve denetimini sağlayan, çevresel yönetimi destekleyen ve istatistiksel veri üreten bir yapıda olması gerektiğini öngörmüştür. Bu çalışmada, Kadastro 2014 adı verilen bu yeni kadastral sisteme ulaşmak için mevcut durumun tespit edilmesi, eksikliklerin belirlenmesi, yapılması gereken reformların tespiti, yasal düzenlemelerin belirlenmesi gibi konular incelenmiştir. Türkiye kadastrosunun mevcut durumu, eksiklikleri, yanlışları, kurumsal ihtiyaçları, öncelikle yapılması gereken reformlar ele alınmıştır. Kadastro 2014 ile Türkiye kadastrosu karşılaştırılmış ve bu yeni anlayışa göre Türkiye kadastrosunun yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Mevcut sistemin eksik kaldığı konular ve öne çıktığı alanlar tespit edilerek, yeni düzenlemelerin hangi yönde yapılması gerektiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional cadastral systems need to refresh each self in every ten years periods. The technical improvements in the end of the 20.century, social changing, globalism, industrialization which is destroy the cultural and natural values have changed the looking to the land and created the new cadastre concept. The new cadastre concept which was brought up by FIG commission 7 suggests that must be like support sustainable development and land management, was constructed on information system, obtain the improvement and the control of the land market, support the environmental management and produce statistical data. In this study, to reach that new cadastral system which is named Cadastre 2014, it is investigated the subjects of determining the existing situation and new legal organizations, deficiencies, new reforms which are must be done are examined. The existing situation of the Turkish cadastral system, deficiencies, incorrect aspects, institutional necessities, the reforms which have to made firstly is defined. Turkish cadastral system and Cadastre 2014 are compared and tried to define the Turkish cadastral system's place according to the new cadastral approach. Deficiency aspects and recover of the existing system are determined and tried to define new legal arrangements' aspect which are must be made.