Çukurova Bölgesi'nde toprak kullanımının şekillenmesi
Formation of using land in the Çukurova Region
  1. Tez No: 154200
  2. Yazar: ASENA KAVAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım topraklarının amaç dışı kullanımı, Çukurova-Adana, kentleşme, göç, toprak kullanımı, The wrong way of use of farming lands, Çukurova-Adana, urbanization, migration, use of lands IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Ekonomik, sosyal gelişmeler ve kaygılar karşısında popülist yaklaşımlar ile gerçekleşen politikalar ve planlamalar sonucu, çarpık kentleşme ve verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı önemli sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Çukurova -Adana Örneği işlenerek ilin doğal yapı özellikleri, tarihçesi, sosyal ekonomik yapısı temelinde göç sorunları, gelişimin ve sorunların toprak kullanımım nasıl etkilediği açıklanmaya çalışılmıştır. Çukurova'yı oluşturan Seyhan ve Yüreğir merkez ilçeleri ile Ceyhan, Karataş ve Yumurtalık'ta hangi tür arazilerin ne tür amaçlarla kullanıldıkları araştırılarak, söz konusu arazilerin büyüklükleri istatistiki verilerle ortaya konmuştur. Çalışmada araştırılan Çukurova örneği ile ülkemizde çarpık kentleşme ve popülist yaklaşımlar nedeniyle, milli servetimiz olan verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, büyüklüğü ve bu büyüklüklerle orantılı olarak kaybolan milli değer konusuna dikkat çekmek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Under the consequences of plans and politic realized by the populist approaches against the social-economical developments and anxiety, crooked urbanization and the wrong way of use of farming lands are seen as the most important problems. In this research, with the example of Çukurova-Adana, it has been tried to explain how developments and problems created by migration effect use of lands standing on a base of characteristics of natural, social-economical structure and history of the region. With researching which land as used for what purpose in Ceyhan, Karataş, Yumurtalık and Seyhan Yüreğir, main districts of Çukurova, the size of these lands has been shown with statistical datum. With Çukurova example, it has been aimed to attract attention to the issue that because of the crooked urbanization and populist approaches, the size of the use of the productive farming lands, our national worth, without its purpose creater lost lands balanced with this size.