Tünel kalıp sistemi ile üretilen toplu konutlarda kullanım aşamasında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm yaklaşımları
The problems and solitions that occure during the usage with mass recidence which are produced with tunnel formwork system
- Tez No: 154201
- Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplu konut, kullanıcı gereksinmeleri, tünel kalıp, Halkalı III. Etap Toplu Konutları. IX, Mass Residence, resident needs, tunnel formwork, Third Part of Halkalı Mass Residence
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Konut, kullanıcının yaşamını toplumsal, psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklara uğramadan sürdürmesi için gerekli koşulları sağlamalıdır. Çok sayıda insanın barınma gereksiniminin karşılanması için toplu konut üretimi yapılmaktadır. Tünel kalıp sistemi; hızlı ve endüstrileşmiş sistemlere göre ekonomik bir sistemdir. Bugün toplu konut üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tünel kalıp sistemiyle üretilen konutlarda kullanıcıların bazı gereksinimleri karşılanamamaktadır. Bu tez kapsamında; tünel kalıp sisteminin özellikleri incelenmiştir. Sistemden kaynaklanan tasarım ve uygulama aşamasındaki kısıtlamalar ve sorunlar ortaya konmuştur. Bu kısıtlamalara ve sorunlara çözüm getirilmeden yapılan konutlarda yaşayan kullanıcıların biyolojik, sosyolojik, ısı, ses ve kulanım süreci gereksinimlerinin karşılanamadığı belirlenmiştir. Mesa firması tararından uygulaması devam eden Yamaçevler'de ve TOKÎ tarafindan Yüksel Proje'ye yaptırılmış olan Halkalı III. Etap Toplu Konutları' nda alan çalışması yapılmıştır. Konut üretiminde birinci amaç kullanıcı gereksinimlerinin karşılanması olmalıdır. Kullanım aşamasında sorunlarla karşılaşılmaması, tasarım ve uygulama aşamalarına bağlıdır. Bu aşamalarda gerekli uygulamaların yapılması ve önlemlerin alınması ile kullanıcılar için gerekli koşulların sağlandığı mekanlar oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A residence must provide the necessary conditions to its user to live without social, psychological and physiological problems. Mass residence production are done to meet the residence need of many people. Tunnel formwork system is fast and more economic than industrial systems. Today it's widely used in production of mass residence. Some needs of residents aren't met in residences produced with tunnel formwork system. In this thesis, attributes of tunnel formwork system are examined. Restrictions and problems in the level of design and implementation which are originated from system are put forward. It is found that residents biological, sociological, thermic, noise and usage process needs aren't met in the residences produced without solving these restrictions and problems. Area investigation were done in Yamaçevler and Third Part of Halkalı Mass Residence which are being continued to implementation by Mesa firm. First aim in the residence production must be meeting the resident needs. Having no problem in the usage level is depended on design and implementation level Residences that provide the necessary conditions for residents can be created by making the necessary implementations and taking precautions in these levels.