İnşaat projelerinde yatırım kriterleri ve Türkiye'deki durum
Project appraisal and investment criterias in construction and the situation in Turkey
  1. Tez No: 154202
  2. Yazar: EVREN ÖZEL
  3. Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım kriterleri, Proje seçimi, İnşaat proje yönetimi, Türkiye'de inşaat sektörü, Türkiye'de inşaat yatmmlan vm, Investment criterias, Project appraisal, Construction management, Construction industry in Turkey, Construction investments in Turkey. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Süre ve kaynakların kısıtlı, ihtiyaçların ise sonsuz olduğu fikrinden yola çıkarak, tüm yatırımların içinde bulunan ve sabit sermaye yatırımlannın %50' sinden fazlasını oluşturan inşaat sektöründe, proje yönetimi anlayışıyla, yatırım projelerinin analiz yöntemleri açıklanmakta ve bu analizlerin önemi vurgulanmaktadır. Çalışma kapsamında, plan-planlama-program, yatırım, proje, proje yönetimi gibi temel kavramlar irdelenerek bu kavramlarla inşaat sektörü inşaat proje yönetimi başlığı altında bütünleştirilmiştir. İnşaatlar yatırım projelerinin en zor evresini oluştururlar. Uygulamada en ön şurada gelmelerinin yanında, hem büyük maliyetleri hem de uzun zamana yayılmalarından dolayı yatırım kararlan alınırken titiz davranmak gerekir, inşaat sektörünün kendi özelliklerinden dolayı ülkenin ya da makro ekonominin yatırımlarla güçlenip büyüyebilmesinde ne kadar etkin olduğu vurgulanmıştır. Bu araştırmada çağdaş yönetim sistematiği içerisinde, kısıtlı olan kaynaklan, toplumsal, çevresel, özel ihtiyaçlan karşılama veya yeni kaynaklar yaratmaya atayarak, yatırımlann yapılıp yapılmayacağına veya hangi koşullar altında yapılabileceğine ve birçok proje arasından hangi proje demetinin seçilmesinin gerektiğine,“kaynakların akılcı kullanımı”prensibiyle, karar verme yöntem ve örnekleri açıklanmaktadır. Gelişmekte olan bir ülke gözüyle Türkiye özelinde, inşaat sektörünün yeri ve önemi, mevcut yatırımlann bugünkü durumu yansıtılmış ve farklı sebeplerle tamamlanamayan yatırımlann ekonomide açtığı derin yara ortaya konmuştur. Toplumsal refahın yükseltilmesi, işletme seviyesinde, kuruluşların piyasa koşullarında yaşamlarım sürdürebilmeleri ve yapılı çevrenin kalitesi, başanyla uygulanmış stratejik planlarla mümkündür. Projeler de planların yapı taşlan olduklarına göre, bir plan, ancak kendisini oluşturan projeler hedeflenen sonuçlara ulaşırsa, başanlı olur. Sonuç olarak projelerin başardı olabilmelerinin yolunun, uygulamaya geçmeden önce, çağdaş ve bilimsel metotlarla hazırlanması, analiz edilmesi, elenmesi veya belirlenen yatırım kriterleri doğrultusunda uygulanmasından geçtiği anlatılmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the construction sector, which has a place in all areas of investment and which has a share of more than 50% in the field of fixed capital investments, the analysis methods of investment projects are made public and the importance of analyses are emphasized with he understanding of project management. The basic thinking is that time and sources are limited, but the needs are infinite. Within the scope of working, basic concepts like plan-planning-program, investment, projects, project management are discussed and with these concepts the construction sector is integrated under the heading of project management. Constructions form the most difficult phase of investment projects. Besides having priority in practice, it is necessary to be meticulous in taking investment decisions due to high costing and long term deployment. Due to its own special features, the effectiveness of the construction sector in the growth and strengthening of either the country or macro economy is emphasized. Referring to the modern management system, this research includes management and sampling of determining which investments to be held in what conditions and the choice of a project among severals in respect to the correct use of sources at the service of social, environmental and private need demands. The place and importance of the construction sector and the outgoing position of the existing investments are reflected on the basis of developing Turkey. Moreover, the deep economic wound resulted from investments which have been left unfinished due to various reasons has been put forward in the research. The upgrading of social comfort and wealth and the surviving of the establishments at management level and the quality of the constructed environment are possible by applying successful strategic plans. As the projects are the guidelines of the plans, a plan can be successful as long as the consisting projects are target oriented. As conclusion, it is emphasized that the success of projects goes through a path of preparation, analysis and elimination wit modern and scientific methods. In addition, the applying of the specific investment criteria plays a big role in the success of the projects.