Yanal yüklü kazıklarının P-Y yöntemi ile nümerik analizi
The numerical analysis of laterally loaded piles by P-Y method
- Tez No: 154203
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BERİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yanal yüklü kazık, p-y eğrileri, kazıkların nümerik analizi, Laterally loaded pile, p-y curves, the numerical analysis of pile. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında yanal yüklü kazıkların davranışını incelemek için geliştirilen p-y yöntemini dikkate alan, bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. P-y yöntemi yanal yüklü kazıkların yük altoda davranışını elasto-plastik olarak dikkate alabilen Winkler hipotezini(elastik zemine oturan kiriş yaklaşımı) dayanan bir çözüm yöntemidir. Bu çözüm yönteminde p(yük), y(deplasman) eğrisi başlangıçta tanımlanmaktadır. Tez kapsamında yanal yüklü kazıkların analizi için geliştirilen bilgisayar programı ile elastik ve plastik analiz yapılabilmektedir. Plastik analizlerde kazık çevresinde zeminin tam plastik olduğu kabul edilmiştir. Geliştirilen program Visual Basic programlama dili ile yazılmış olup kazık özellikleri olarak kazık boyu, kazık çapı, düğümler arası mesafe, kazık elastisite modülü; zemin özellikleri olarak zeminin elastisite modülü, zeminin kohezyonu, zeminin içsel sürtünme açısı, zeminin birim hacim ağırlığı, aktif ve pasif itkiyi harekete geçirecek deplasman değerleri input olarak alınmakta ve verilen yükleme durumu(yatay yük, düşey yük, ve moment) için derinlikler boyunca kazık deplasmanları, zemin basınçları, kesme kuvveti ve moment değerleri verilmekte ve sonuçlan grafikte sunulmaktadır. YP04 adı verilen program ile örnek çözülmüş ve literatürde bulunan yanal kazık analiz çözüm yöntemleri ile yapılan çözümler ile karşılaştırılmıştır. Elde olunan çözümler YP04 programının bu yöntemler ile çok yakın sonuçlar verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis a developing computer program to examine the behaviour of laterally loaded piles is aimed. This computer program uses p-y method. The p-y method is a solution method that supported by Winkler hypothesis (the beam approach establish to the elastic ground). The Winkler hypothesis based on to the behaviour of laterally loaded piles as the elasto-plastic. In this solution method p (load) curve and y (displacement) curve are defined at the beginning. The developed program can analysis the laterally loaded piles considering the surrounding soil elastic or plastic. In the plastic analysis the ground that around of pile is assumed to be exact plastic. The Computer program that is developed is coded by Visual Basic. The inputs of this program are the length of pile, pile diameter, the distance of nodes, pile elasticity module as the pile property; the elasticity module of soil, cohesion of soil, the angel of internal friction of ground, the unit weight of soil, the necessary displacements to get active and passive pressure in motion as the ground property. For the given loading conditions (horizontal load, vertical load and moment), pile displacements, soil pressures, shears and moment values are given along the depth and the results are presented by graphical illustration. An example is solved by this computer program called as YP04 and the results are compared by the current laterally loaded piles solving methods. The results show that YP04 program very close to the current laterally loaded piles solving methods.