Trakya bölgesi pentatomoidea (Heteroptera) üstfamilyası üzerine taksonomik ve faunistik araştırmalar
Taxonomic and faunistic studies on pentatomoidea (Heteroptera) of Turkish Thrace
  1. Tez No: 154244
  2. Yazar: MERAL FENT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT AKTAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Heteroptera, Pentatomoidea, taksonomi, fauna, Trakya, Heteroptera, Pentatomoidea, taxsonomi, fauna, Thrace
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Doktora Tezi Trakya Bölgesi Pentatomoidea (Heteroptera) Üstfamilyası Üzerine Taksonomik ve Faunistik Araştırmalar Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı Trakya Bölgesi, Pentatomoidea üstfamilyasını tespite yönelik yapılan araştırma 1992-2003 yıllan arasında 5 ile bağlı 194 lokalitede gerçekleştirilmiştir. Bölgenin iklimsel ve vejetasyon yapısı dikkate alınarak Pentatomoid'lerin aktif oldukları ilkbahar-yaz mevsimlerinde farklı periyotlarda arazi çalışmaları yapılmıştır. Araştırma sonucunda Pentatomoidea üstfamilyasından 5 familyaya (Pentatomidae, Scutelleridae, Cydnidae, Acanthasomatidae ve Plataspidae) ait 49 cins ve 102 tür tespit edilmiştir. Türlerin familyalara göre dağılımı: Pentatomidae familyası, 35 cins ve 67 tür, Scutelleridae familyası 5 cins ve 18 tür, Cydnidae familyası 5 cins ve 11 tür, Acanthasomatidae familyası 3 cins ve 4 tür, Plataspidae familyası 1 cins ve 2 tür şeklindedir. Bu türlerden 5 'i {Thyreocoris fulvipennis, Sciocoris cyprius, Neottiglossa lineolata, Perilim bioculatus, Podops irmncta) Türkiye Pentatomoidea faunası için yeni kayıttır. Aynı zamanda Perillus bioculatus ve Podops inuncta cins düzeyinde de Türkiye'den ilk kayıt niteliğindedir. 23 tür ise Trakya Bölgesi Pentatomoidea faunası için yeni kayıt olarak tespit edilmiş ve bölgeden bilinen tür sayısı 97'den 125'e yükselmiştir. Türkiye ve Trakya Bölgesi için yeni kayıt olarak tespit edilen türlerin deskripsiyonları verilmiş ve daha önce literatürde verilen tanımlarla karşılaştırmaları yapılmış ve taksonomik ve coğrafi dağılımları tartışılmıştır. Tespit edilen türlerle ilgili familya, altfamilya, tribüs, cins ve tür tanı anahtarları hazırlanmış ve taksonlara ait diagnostik ve taksonomik özellikler orijinal şekillerle verilmiştir. Türlerin beslenme rejimleri değerlendirildiğinde Pentatomidae familyasının Asopinae altfamilyası türlerinin predator, diğer altfamilyalara ait türlerin fitofag olduğu ve çeşitli bitkiler üzerinden beslendiği görülmüştür. Diğer familyalardan Acanthasomatidae türlerinin ağaçlar üzerinden, Cydnidae türlerinin bitki kökleri ile, Eurygaster türleri gibi tahıl zararlısı türleri içeren Scutelleridae türlerinin kültür ve yabani bitkiler özellikle de Gramineae türleri ile, Plataspidae türlerinin ise otsu bitkilerle beslendikleri gözlemlenmiştir. Saptanan türler araştırma bölgesinde bulundukları yüksekliklere göre değerlendirildiğinde, 102 türden 87'sinin 0-200 m., 67'sinin 201-400 m., 40'ının 401- 600 m., 29'unun 601-800 m. ve 17'sinin 801-1030 m. arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiş, yükseklik arttıkça tür sayısında bir azalma olduğu belirlenmiştir. Graphosoma lineatum, Carpocoris pudicus, Palomena prasina, Eurydema blandum, E. oleraceum, Eurygaster integriceps, Odontotarsus karatasensis türleri araştırılan tüm yüksekliklerde tespit edilmiş, Podops inuncta, Legnotus limbosus, Psacasta neglecta, Holcostethus sphacelatus ve Jalla dumosa türleri ise sadece bir yükseklik aralığında bulunabilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, Avrupa ve Asya kıtası arasında bir köprü görevi gören Türkiye Trakyası'nın, hem Balkanlar hem de Anadolu'ya ait türleri barındırdığı ve zengin bir tür çeşitliliğine sahip olduğunu göstermiştir. 2004, 185 sayfa
Özet (Çeviri)
SUMMARY Phd Thesis Taxonomic and Faunistic Studies on Pentatomoidea (Heteroptera) of Turkish Thrace Trakya Universty, Institue of Natural and Applied Sciences, Biology Main Division This study was carried out to determine the superfamily Pentatomoidea in Turkish Thrace, involving samples from 194 localities in 5 provinces that were collected between the years 1992 and 2003. Regarding the climatic and vegetal composition of the region, the sampling was performed in different periods of spring and summer that Pentatomoids were active. Accordingly, 49 genera and 102 species belonging to 5 different families (Pentatomidae, Scutelleridae, Cydnidae, Acanthasomatidae and Plataspidae) in the Pentatomoidea were determined. The distribution of the species to the families as follows: Pentatomidae, 35 genera and 67 species; Scutelleridae, 5 genera and 18 species; Cydnidae, 5 genera and 1 1 species; Acanthasomatidae, 3 genera and 4 species; Plataspidae, 1 genus and 2 species. Above all, 5 of these species (Thyreocoris fulvipennis, Sciocoris cyprius, Neottiglossa lineolata, Perilim bioculatus, Podops inunctd) are new records for Pentatomoidea fauna of Turkey. Moreover, Perillus bioculatus and Podops inuncta appeared to be new records for Turkey at genus level. Also, 23 of these species were determined as new records of Pentatomoidea fauna for Turkish Thrace. Hence, the number of known species İn the area was reached from 97 to 125. The descriptions of these new-recorded species were given, and their taxonomic and geographic distributions were discussed by comparing them with the present descriptions. Keys to the families, subfamilies, tribes, genera and species were prepared. Furthermore, diagnostic and taxonomic characteristics of taxa were given including the original figures. When the feeding regimes of the species were evaluated, the species of the Asopinae subfamily of Pentatomidae were found to be predator. On the other hand, the species of other subfamilies were found to be phytophagous and feed on various plants. It was also found that dealing with other families, species of Acanthasomatidae fed on trees, species of Cydnidae fed on plant roots, the species of the Scutelleridae including grain pests such as Eurygaster fed on cultured and wild plants, particularly on Graminae members and the species of the family Plataspidae fed on monocotyledonous plants. When all of the species were evaluated according to their altitudes in the study area, 87 of them occurred at 0-200 m., 67 were at 201-400 m., 40 were at 401-600 m., 29 were at 601-800 m. and 17 were at 801-1030 m. Thus, it appeared that as the altitude increased the species numbers were decreased. Graphosoma lineatum, Carpocoris pudicus, Palomena prasina, Eurydema blandum, E. oleraceum, Eurygaster integriceps, Odontotarsus karatasensis were found at all of the altitudes surveyed. However, Podops inuncta, Legnotus limbosus, Psacasta neglecta, Holcostethus sphacelatus and Jalla dumosa, were found at only one altitudinal level. As a result, the data obtained at present study revealed that Turkish Thrace that forms an important geographical bridge between Europe and Asia. Therefore this area houses many species from both Balkans and Anatolia, and thus shows a high diversity. 2004, 185 pages.