Nano ölçekte talaş kaldırma
Nano-scale machining
- Tez No: 154306
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nano Ölçekte Talaş Kaldırma, Yüksek Hassasiyette işleme, Moleküler Dinamik xı, Nano-Scale Machining, Ultra-Precision Machining, Molecular Dynamics xu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Son 30 yılda teknolojideki gelişmelerin paralelinde gelişen nano ölçekte talaş kaldırma teknikleri, nano ölçekte mekanizmaların atomik etkilere maruz kalması sebebiyle, makro ve mikro ölçekteki yapılardan farklı olarak ele alınmaktadır. Nano ölçekte talaş kaldırma sırasında, malzeme kristal yapısı içerisinde noktasal hataların dağılrmlarmm sıfıra yaklaşması sebebiyle, kesme kuvvetleri işparçası kristal yapısı içindeki çok büyük atomik bağ kuvvetlerini yenmek zorunda kalırlar. Atomik yapıların süreksizlikleri sebebiyle de bu kesme kuvvetlerini ve özgül kesme enerjilerini sürekli ortamlar mekaniği teknikleriyle hesaplamak mümkün olmamaktadır. Bu çalışmada; nanoteknolojinin günümüzdeki yeri ve önemi ele alınmış, nano ölçekte talaş kaldırma incelenmiş, deneysel çalışmalar ve moleküler dinamik esaslı modellemeler litaratür esaslı incelenmiş ve günümüze kadar elde edilen sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nano scale machining techniques, that have been developed parallel to advances in nanotechnology in the last 30 years, are studied differently from the macro or micro scale structures, because nano scale structures are under atomic effects. During nano scale machining, the distribution of point defects are accumulated to zero, therefore the cutting forces must withstand against the atomic bonding forces in the crystal structure of the workpiece. Because of the discontinuity of the atomic structures, these cutting forces and the specific cutting energies cannot be calculated by means of continuum mechanics. In this work; the situation and importance of nanotechnology in today, are given, nano scale machining are investigated, experimental works and models based on molecular dynamics are devoted literally and the results untill totay are examined.