Yapılarda burulma düzensizliğinin incelenmesi
The inspection of torsional irregularities in the structures
  1. Tez No: 154349
  2. Yazar: ONUR ÇAMURCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burulma düzensizliği, deprem yükleri, düzensiz yapılar. vı, Torsional irregularity, seismic loading, irregular structures. VH
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yapıların plandaki düzensizlikleri yapının yatay yük altodaki davranışında büyük rol oynamaktadır. Bu çalışmada, geometrik bakımdan düzensiz olan Ambarlı İlköğretim Okulu binasının planı üzerinde perdeler yerleştirilip ve planda değişkliklikler yapılıp bu yapılar üzerinde burulma düzensizlikleri incelenmiştir. Burulma düzensizliği, herhangi bir katta, maksimum göreli yerdeğiştirmenin ortalama göreli yerdeğiştirmeye oram olarak hesaplanan bir burulma düzensizliği katsayısına bağlı olarak tanımlanmaktadır. Aynı yapılarda %5 dışmerkezliğe ve arttırılmış dışmerkezliğe göre hesaplar yapılmış ve bu yapıların iç kuvvetlerindeki değişmeler deprem yönetmeliğine göre karşılaştırılmıştır. Sayısal hesaplamalardan çıkan sonuçlara göre kritik kiriş ve kolonlardaki artış ortalama %10 seviyesindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Structural irregularities in the plane have very important role on the overall behaviour of the structures subjected to seismic loading. In this study, torsional irregularities are examined on the Ambarlı Primary School and framed sample structures with different structural wall configurations is chosen, and their behaviour under earthquake loading is investigated and discussed. Torsional irregularity is defined by means of the torsional irregularity coefficient, which is computed as the ratio of the maximum and average relative displacements at an individual story. The internal member forces are computed and compared in the solutions with 5% accidental eccentricity and with increased eccentricities, under seismic loading, according to TEC'97. Torsional amplification factors are introduced and calculated along the height of the buildings. The numerical solutions of the investigated buildings show that the maximum increase in the bending moments at the most critical beams and columns is about 10%.