Türkiye koşulları için rüzgar türbini seçimi
Choice of wind turbin for condition of Turkey
  1. Tez No: 154353
  2. Yazar: OKAN ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BEKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, geri ödeme süresi, rüzgar türbini, maliyet, enerji krizi, Wind energy, wind türbin, cost, time of return, energy crisis. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Son yıllarda yaşanılan enerji krizleri, ülkeleri değişik enerji kaynaklarını kullanmaya itmiştir. Bundan dolayı ülkeler enerji elde etmede güneş, rüzgar, dalga ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklan kullanmaya başlamışlardır. Günümüz şartlarında en çok rağbet gören enerji kaynağı rüzgar enerjisidir. Bu çalışmada, ülkemizin yedi farklı bölgesinden seçtiğimiz illere Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EÎEİ) tarafından yapılan rüzgar hız ölçümleri ışığında rüzgar türbini seçimi ve yerleşimi amaçlanmıştır. Çalışma sunulurken ilk önce rüzgar türbinlerinin Türkiye ve Dünya' daki durumu hakkında bilgi verildi. Bundan sonra sırasıyla; rüzgar türbinlerinin tarihçesi, rüzgar türbin çeşitleri, parçalan, karakteristikleri rüzgar türbinlerinin kullanıldığı yerler, rüzgar Imbinlerinin ekonomikliği ve rüzgar türbinlerinin çevreye etkilerinden bahsedilmiştir. İllere göre rüzgar türbini seçimi ve yerleşimi yapılırken özel bir şirket olan ARES (Advanced Renewable Energy System) Enerji Ltd.'nin kullanmış olduğu bir bilgisayar programı kullanılmıştır. Bu program sayesinde projelendirme yapacağımız konut veya herhangi bir yapının elektrik ihtiyacım belirleyip bu ihtiyaca göre rüzgar türbini seçimini kolaylıkla yapabilmekteyiz. Söz konusu bu programla İstanbul, İzmir, Konya, Trabzon, Gaziantep, Erzurum ve Antalya illerindeki herhangi bir konutun belirli güçteki elektrik ihtiyacı için rüzgar türbini seçimi gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmadan gördük ki; belirli bir bölgede rüzgar hızı ne kadar yüksek ise toplam maliyet ve proje maliyeti geri ödeme süresi o derece düşük olmaktadır. Rüzgar hızı ne kadar düşük ise toplam maliyet ve proje maliyeti geri ödeme süresi de buna paralel olarak artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last years countries have to use different energy sources because of energy crisis. Because of this, countries started to afford their energy necessity by solar, wind, wave and geothermal energy. Today the most usefull energy source is wind energy. In this study, seven cities are chosen in Turkey. And for this cities, the most suitable wind turbins are chosen by using wind speed which is evaluated by The Study Management of Electricity Business (EİEİ). In this study, first of all how is the wind energy condition in Turkey and World? is explained. After that respectively history, kind, eguipment, characteristic and economy of wind türbin, where the wind türbin can be used, how environment is effected by wind türbin is explained. While wind turbins were being chosen for that cities, a computer program was used which is programmed by Advanced Renewable Energy System (ARES) Company. Before using this program, the need of electricity of a house must be determited. After that according to the need of electiricity, wind turbins can be chosen by using the program. By the program, wind turbins are chosen for Istanbul, İzmir, Konya, Trabzon, Gaziantep, Erzurum and Antalya. We can understand that if wind speed is high, cost and amortization of project will be low. But if wind speed is low, cost and amortization of project will be high.