Uçucu kül, katkılı çimento ve betonların normal, sülfatlı, deniz sularına karşı dayanımının araştırılması
Searching fly ash added cement and concrete strength of tap water, sulfate water and sea water
  1. Tez No: 154385
  2. Yazar: MAİDE MENEKŞE SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİYE PİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çimento, uçucu kül, tras, sülfath su, deniz suyu. vu, Cement, fly ash, tras, sulfate water, sea water. vm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Termik santrallerde atık malzeme olan uçucu kül, çimento üretiminde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Mineral katkılar daha ekonomik ve çevre dostu olmalarının yanında, özellikle sülfatlara dayanıklılık gösterme gibi avantajları da bulunmaktadır. Bu çalışmada, uçucu kül ve doğal puzolanik malzeme olan trasın çeşitli oranlarda çimentoya katılarak, çimento üretiminde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Uçucu kül ve tras katılarak hazırlanan çimento harçları kalıplara yerleştirilmiştir. Kalıplar, normal su, deniz suyu ve sülfath su havuzlarında kırılma sürelerine ( 2, 3, 7, 28, 60 ve 90 gün) kadar kür edilmişlerdir. Bu sürelerde basınç dayanımları ölçülmüştür. Denemelerde portland çimentosuna %17 ve %21 oranlarında Seyitömer Termik Santrali uçucu külü katılmıştır. Kullanılan puzolanlı çimento %15 oranında tras, %24 oranında kül içermektedir. Hazırlanan harçların, agrasif sulara karşı gösterdiği dayanım sonuçlan karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Portland çimentosu ile farklı kombinasyonlarda hazırlanan uçucu kül katkılı çimento numunelerinin, deniz suyuna nazaran sülfath suya daha iyi dayanım sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fly ashes form during the production of elektricity in thermoelectric power as solid waste. Mineral admixtures as fly ash have the advantages of durability against sulfate resistence as well as being economic and protecting the environment In this study, utilazation of fly ash and tras, which have natural pozzolanic properties, in production of cement by mixing of cement at different ratios was investigated. The cement mixtures prepared with fly ash and tras was molded. These mould was placed in sea water, sulfate water and tap water pools. The compressive strength of mortars was determined at 2, 3, 7, 28, 60 and 90th days. In the experiments, fly ash obtained from Seyitömer Termik Santrali was mixed with proportions of 17% and 21% respectively. Pozzolanic cement used in experiments consist of tras 15% and fly ash 24%. Results of compressive strenght of prepared mortars in aggresive water was given as compared with them. It was observed that cement samples, which were prepared with fly ash in different combination and portland cement have high compressive strength in sulfate water in according to the sea water.