Cu(I), Co(II), Ni(II), Fe(II)'nin di-2-pridil keton tiyosemikarbazon kompleksleri halinde önzenginleştirilmesi ve analizi için yöntemler
New methods for preconcentration and determination of Cu(I), Co(II), Ni(II), Fe(II) as di-2-pyridyl ketone tiosemicarbazone complexes
  1. Tez No: 154398
  2. Yazar: BÜRGE AŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA SUNGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Di-2-piridilketon tiyosemikarbazon, Cu(I), Co(II), Ni(II), Fe(II), önzenginleştirme, türev spektrofotometrisi, ters faz yüksek basınçlı sıvı kromatografisi. ıx, Di-2-pyridylketonetiosemicarbazone, Cu(I), Co(II), Ni(II), Fe(II), preconcentration, derivative spectrophotometry, RP-HPLC
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Ağır metaller çeşitli endüstriyel proseslerden çevreye yayılır ve su ve yiyecekler yoluyla vücuda alınabilir. Çok düşük konsantrasyonlarda bile canlı organizma üzerinde ciddi toksik etkileri olduğundan çevredeki eser metal kirlenmesinin izlenmesi çok önemlidir. Bu tezde bazı metal iyonlarının di-2-piridil keton tiyosemikarbazon (DPKT) kompleksleri halinde önzenginleştirilmesi ve türev spektrofotometrisi ve yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yöntemleriyle kantitatif analizi için yeni yöntemler geliştirilmiştir. Di-2-piridil keton tiyosemikarbazon, di-2-piridil keton ve tiyosemikarbazid kondensasyonu ile hazırlandı. Erime noktası, FTIR spektrumu ve ince tabaka kromatografisi ile karakterizasyonu ve saflık kontrolü yapıldı. DPKT'nin Ni(II), Co(II), Fe(II) ve Cu(I) iyonlarıyla komplekslerinin oluşturulması için optimum koşullar araştırıldı. Maksimum absorbansın pH 6'da, oda sıcaklığında 15 dakikada ve ligand / metal mol oranının 5 olduğu durumda elde edileceği ve en az 24 saat kararlı olduğu görüldü. Metal komplekslerinde metal / ligand mol oram job'un sürekli değişimi yöntemi ile Cu(I) için 1:1, Ni(II), Co(II) ve Fe(II) için 1:2 olarak belirlendi. DPKT'nin protonlarıma sabiti ve metal komplekslerinin oluşum sabitleri potansiyometrik titrasyon ile belirlendi. Elde edilen verilere TITFIT programı uygulanarak bu sabitler ve kompleks türlerinin pH'a göre dağılım eğrileri elde edildi. Metallerin DPKT kompleksleri halinde önzenginleştirilmesi için en uygun koşullar pH, adsorban ile geri kazanım çözeltisinin cinsi ve miktarı yönünden incelendi. Bu denemelerde geri kazanım çözeltisindeki metal konsantrasyonu atomik absorpsiyon spektrofotometrisi ile belirlendi. 0.3 mg'a kadar metal ve 1000 mL'ye kadar sulu örnek çözeltisi için en yüksek geri kazanım 0.6 g XAD-4 içeren kolon üzerinde pH 6'da adsorpsiyondan sonra desorpsiyon için 10 mL 1 M HNO3 kullanılarak elde edildi. Zenginleştirme faktörü 200 olarak hesaplandı. Yöntem, çeşitli miktarlarda (0,2-0,5 ppm) Fe(II), Cu(I), Co(II), ve Ni(II) iyonları katılmış olan içme suyu örneklerinin analizine uygulandı ve geri kazanım değerleri hesaplandı (% 90- 100). Cu(I)-Co(II)-Fe(II) ve Cu(I)-Co(II)-Zn(II) karışımlarının türev spektrofotometrik yöntemle kantitatif analizi için komplekslerin I. ve II. türev absorpsiyon spektrumlarından yararlanıldı. Bu metallerden çeşitli miktarlarda katılmış içme suyu örnekleri bu teknikle analiz edildi. Hesaplamanın geri kazanım değerleri % 98-103 arasında bulundu. Co(II), Cu(I), Fe(II) ve Ni(II) iyonları içeren karışımların ters faz HPLC ile analizi için çeşitli çözücü sistemleri denendi. En iyi ayrılma pH 6 asetat tamponu / asetonitril (75:25) karışımı ile elde edildi. Kromatogramlar 400 nm'de spektrofotometrik dedektör kullanılarak kaydedildi. Co ve Fe(II)'nin komplekslerini ayırmak mümkün olmadığından Co(II)-Cu(I)- Ni(II) ve Fe(II)-Cu(I)-Ni(II) karışımları analiz edildi. Tanınma ve tayin sınırları tayin edildi (LOD : 0,15-1,1; LOQ 0,5-3,5 ppm). Yabancı iyonların etkisi incelendi. Çeşitli konsantrasyonlarda Co(n)-Cu(I)-Ni(ü) ve Fe(II)-Cu(I)-Ni(H) katılmış içme suyu örnekleri optimum koşullarda analiz edildi ve yüzde geri kazanım değerleri % 98 ile 101 arasında hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Heavy metals enter the environment from various industrial processes and they can be taken into the body through water or food. They have serious toxic effects on living organism even at very low concentrations. Hence, monitoring of trace metal contamination of environment is very important. In this study, new methods were developed for preconcentration and quantitative analysis with derivative spectrophotometric and high performance liquid chromatographic methods of some metal ions as their complexes with di-2-pyridyl ketone thiosemicarbazone (DPKT). Di-2-pyridyl ketone thiosemicarbazone was prepared by the condensation of di-2-pyridyl ketone and thiosemicarbazide; then characterisation and purity control were studied by its melting point, FTIR spectrum and TLC. Optimal conditions for the formation of PKT complexes with Ni(II), Co(II), Fe(II) and Cu(I) were investigated. It was found that maximum absorbance is obtained at pH. 6.0 in 15 min. at room temperature when the molar ratio of ligand to metal is 5, and stable for at least 24 hours. Mole ratios of metal complexes were determined as 1:1 for Cu(I) and 1:2 for Ni(n), Co(II) and Fe(II). The protonation constant of DPKT and formation constants of the complexes were determined by potentiometric titration method. Applying TITFIT programme to the obtained data, these constants and distribution curves of complex species as function of pH were obtained. Optimum conditions for the preconcentration of metal ions as DPKT complexes were studied such as pH, the type and the amount of the adsorbent and the eluent. In these experiments, concentrations of metals in the eluent were determined by atomic absorption spectrophotometry. The maximum recovery was obtained by the sorption at pH 6 on the column containing 0.6 g of XAD - 4 and desorption withlO mL of 1 M HNO3 up to 0.3 mg of metal and 1000 mL aqueous sample solution. Preconcentration factor was calculated as 200. The method was applied to the analysis of drinking water samples spiked with various amounts (0,2-0,5ppm) of Fe(II), Cu(I), Co(II), Ni(II) ions and recoveries were calculated (90- 100%). First and second derivative absorption spectra of the complexes were used for the derivative spectrophotometric quantitative analysis of Cu(I)-Co(II)-Fe(II) and Cu(I)-Co(II)-Zn mixtures. Drinking water samples spiked with various amounts of these metal ions were analysed by this technique. Calculated recoveries ranged from 98 to 103%. In order to analyse the mixtures containing Co(II), Cu(I), Fe(II) and Ni(II) ions with RP- HPLC, various solvent systems were examined.The best separation was obtained with pH 6 acetate buffer / acetonitrile (72:25). Chromatograms were recorded at 400 nm using spectrophotometric detector. Since it was not possible to separate Co and Fe(II) complexes, Co(n)-Cu(I)-Ni(II) and Fe(II)-Cu(I)-Ni(II) mixtures were analysed. Limit of detection and limit of quantitation values were determined. (LOD : 0,15-1,1; LOQ :0,5-3,5 ppm) The interferences of foreign ions were examined. Drinking water samples spiked with various concentrations of Co(n)-Cu(I)-Ni(Ii) and Fe(H)-Cu(I)-Ni(II) ions were analysed at optimum conditions and recoveries were calculated as 98 to 101%.