Bakır iyonlarının Ponceau 4R kaplanmış XAD-16 reçinesi üzerinde zenginleştirilmesi
Preconcentration of copper ions on Ponceau 4R impregnated XAD-16 resin
- Tez No: 154399
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ponceau 4R, Bakır, önzenginleştirme, AAS. vm, Ponceau 4R, Copper, Preconcentration, AAS. rx
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Ponceau 4R ile kaplanmış Amberlit XAD-16 reçinesi üzerinde bakır iyonlarının önzenginleştirilmesi incelendi. Reçine, Ponceau 4R'nin sulu çözeltisiyle muamele edilerek kaplandı. Kaplama için en uygun koşulların saptanmasında kesikli ve kesiksiz teknikler, sorbent türü, pH ve kesikli teknik için karıştırma gibi parametreler incelendi. En yüksek adsorpsiyon pH=2'de elde edildi. Bu pH' da XAD-16 reçinesi üzerinde kesikli ve kesiksiz tekniklerle aynı miktarda Ponceau 4R adsorplandı. Kesikli teknik için, optimum karıştırma süresi 2 saat olarak saptandı. Bakır iyonlarının Ponceau 4R kaplanmış XAD-16 üzerinde önzenginleştirilmesi için optimum koşullar incelendi. Bu denemelerde eluentteki bakır konsantrasyonu atomik absorpsiyon spektrofotometrisi ile tayin edildi. pH etkisi 2,0 - 7,5 aralığında araştırıldı ve maksimum' a pH=7,5'da ulaşıldı. Kaplanmış reçineden bakır iyonlarının desorpsiyonunda maksimum geri kazanım (%98) eluent olarak 15 mL asetonda hazırlanmış İM HNO3 çözeltisi kullanıldığında elde edildi. 0,5 g reçine kullanılarak, en fazla 125 ug bakır ve 500 mL sulu çözeltide zenginleştirme faktörü 50 olarak hesaplandı. Geliştirilen zenginleştirme yöntemi, 0,04 ppm bakır katılmış musluk suyunun AAS ile analizine uygulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Preconcentration of copper ions was investigated on the Amberlite XAD-16 resin impregnated with Ponceu 4R. The resin was impregnated by contacting it with aqueous solution of Ponceu 4R. Optimal conditions for the impregnation were studied such as batch and column technique, sorbent type, pH and equilibration time for batch technique. Maximum absorbtion was obtained at pH=2. Equal amounts of Ponceau 4R were adsorbed on XAD-16 at this pH when batch and column techniques were used. For the batch technique optimum equilibration time was 2 hours. Optimum experimental conditions were investigated for the preconcentration of copper ions on Ponceau 4R impregnated XAD-16 resin. In these experiments, copper concentration in the eluate was determinated by atomic absorption spectrophotometry. Effect of pH was studied between 2.0-7.5 pH values, and maximum sorption was obtained at pH=7.5. For the desorption of copper ions from impregnated resin, maximum recovery (98 %) was obtained when 15 mL of 1 M HN03 solution in acetone was used as eluent. Using 0.5 g of resin, a preconcentration factor of 50 was obtained up to 125 ug of copper and 500 mL of aqueous solution. Developed preconcentration method was applied to the AAS analysis of tap water which is spiked with 0.04 ppm copper.