Sac metal kalıpçılığında kullanılan farklı şerit sürücülerin, maliyet ve malzeme üzerinde oluşturduğu deformasyon açısından incelenmesi
An investigation into the influences of different roll feeders on cost deformation of the sheet materials in sheet metal dies
  1. Tez No: 154408
  2. Yazar: ŞENOL BÜYÜKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KERİM ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Roll decoiler, roll straightener, roll feeder
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada; sac rulo açıcıları, sac şerit doğrultucuları ve sac şerit sürücülerinin şerit malzemeler üzerinde yapmış olduğu deformasyonlar araştırılmıştır. Deney düzeneğinde, sac rulo açıcı ve şerit malzeme doğrultucu sabit kalarak dört farklı sac şerit sürücü kullanılmış, malzemeler üzerindeki deformasyonlar incelenmiştir. Ayrıca ülkemizde metal işkolundaki iş kazası istatistikleri incelenerek sac şerit sürücülerin iş kazalarını önlemedeki payı ortaya konmuştur. Sistemi kullanan üreticilerin, maliyetlerini ne oranda düşürdüğü araştırılmış, ayrıca sistemin olumsuz yönü olan sac şerit üzerindeki izlerin nedenleri ve önleme yöntemleri tartışılmıştır.Anahtar kelimeler : Rulo açıcı, sac düzeltme merdanesi, sürücü
Özet (Çeviri)
In this study, the deformation caused by the sheet roll decoiler, sheet roll straightener and roll feeder on the roll materials was investigated. In the test setup, while the sheet roll decoiler and roll straightener were kept constant, four different sheet roll feeder were used and the deformations on the materials were examined. Occupational accident statistics in metal working industry of our country were examined and the role of the system in preventing the occupational accidents was determined. The amount of reduction in the costs of the system users was investigated. In addition, methods for prevention of the grooves on the sheet metal were discussed.