Bartın yöresi orman yollarının üstyapı kalınlığının ve taşıma kapasitesinin belirlenmesi
Determination of the pavement thickness and bearing capaticy of the forest road in Bartın region
- Tez No: 154416
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN TUNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üstyapı, CBR, Grup İndeksi, AASHO, Pavement, CBR, Group index, AASHO
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Doktora Tezi BARTIN YÖRESİ ORMAN YOLLARININ ÜSTYAPI KALINLIĞININ VE TAŞIMA KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Metin TUNAY Aralık 2004, 167 sayfa Ülkemizde son yıllarda üretilen ve taşınması gereken odun miktarının önemli orandaki artışı karşısında bu materyalin en seri biçimde satış depolarına ya da fabrikalara taşınması gerekmektedir. Bu gereği yerine getirmek için yeni ve güçlü taşıma araçlarına ve bu araçlarla taşımayı sağlayabilecek nitelikte yollara ihtiyaç bulunmaktadır. Ülkemizde ise, orman yollarının çok önemli bir kısmı kaplamasız ve temelsiz toprak yol niteliğinde olup büyük bir kısmı drenaj tesislerinden yoksundur ya da mevcut olanlar yetersizdir. Üst yapı sürekli ve düzenli trafiğin temini için önemli bir koşuldur. Bu nedenle, tüm orman yollarının ivedilikle üst yapı inşaat tekniğine uygun biçimde ekonomik bir üst yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Orman yollarında üst yapı daima sağlam bir toprak taban üzerine getirilir. Bu nedenle sağlam ve elverişli bir temel toprağının seçimi herhangi bir inşaat projesinde en önemli husustur. Toprağın bu özelliği ve orman yollarında uygulanabilecek üst yapı tekniğinde işgal ettiği önemi nedeniyle incelenmesi gerekmektedir. mÖZET (devam ediyor) Gelişmiş ülkeler ormancılık çalışmalarında turbalık ve bataklık alanları gerekli üst yapı ve drenaj tesisleriyle donatarak bu alanlardan maksimum yararlanma olanağı aranmaktadır. Bu bilgilerin ışığı allında“Orman Yollarının Üst Yapı Kalınlığının ve Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi”başlıklı proje Türkiye'de orman yollarının üst yapı inşaat tekniği ve ekonomiklik kriterleri dikkate alınarak hangi standartlara ulaştırılması gerektiğini belirlemek amacıyla düşünülmüştür. Üstyapılar, kullanılan malzemeler ve davranışları göz önünde tutulduğunda; esnek üstyapılar ve rijit üstyapılar olmak üzere iki kısma ayrılırlar. Söz konusu çalışmada üstyapı olarak esnek üstyapılar (orman yollan için) seçildi. Üstyapıyı oluşturan tabakalar hakkında bilgi verildikten sonra projelendirme metotlarından GI (Grup İndeksi) ve AASHO (Birleşik Amerikan Karayolları Mensupları Birliği) metotları anlatıldı. Elek, likit limit ve plastik limit analizleri sonucunda elde edilen değerler formülde yerine konarak GI metoduna göre gerekli üstyapı kalınlıkları hesaplandı. AASHO metodu ile esnek üstyapı projelendirilmesinde; dingil yükleri ve tekerrürleri ile iklim koşullan, taban zemini taşıma gücü ve üstyapıda kullanılan malzemelerin mekanik özellikleri, tekerlek basıncı, toprağın zemin emniyet gerilmesi, lastik iç hava basıncı, trafik yoğunluğu parametre olarak hesaba katılmaktadır. AASHO yol deney formülü verildikten sonra son servis kabiliyeti indeksinin (Pt), bölge faktörünün (R) seçimi, zemin taşıma değeri (Si) ve günlük ortalama trafik sayışırım hesaplanması anlatıldı. Bu değerler aracılığıyla tabaka kalınlıklan hesaplandı. Çalışmanın son kısmında, Türkiye ormanlarında uygulanmakta olan GI metoduyla AASHO metodu karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DETERMINATION OF THE PAVEMENT THICKNESS AND BEARING CAPACITY OF THE FOREST ROAD IN BARTIN REGION Tuğrul VAROL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Metin TUNAY December 2004, 167 pages The annual timber production in Turkey forests is increasing steadily in recent years and this volume has to be transported to the sales depots or mills within a short period of time. In order to be able to realize this task we need new and powerful equipment and roads which will fit their requirements. Most of the existing forest road in Turkey are earth roads without a base course and surfacing. Besides, in a great extent the drainage structures on these roads are insufficient or even do not exist. Surfacing without a base course is essential for a given traffic volume. Therefore for all of the forest roads in every region pavement structures should be realized economically and in a way which will fit its technical specifications. Pavements in forest roads area always constructed on a stable subgrade. Therefore the selection of a stable and a suitable subgrade material is the most important part of the design of pavements. Soils should be surveyed as a construction material because of their changing peculiarities and theirABSTRACT (continued) important place in pavement construction. Developed countries are searching to get maximum profit from peat and mash areas by decking out necessary subgrade and drainage structure in forest working. According to these information the project titled“Determination Of The Pavement Thickness And Bearing Capacity Of Forest Roads”has thought in order to determine which standardization could be reached by taking attention of pavement construction techniques and economical criteria forest roads in Turkey. Pavemens can be grouped in two categories as rigid pavements and flexible pavements with respect to the materials used for them and also according to their behaviour. This study is made for flexible pavements (for forest road). Following an explanation about layers forming a pavement, the methods of GI and AASHO are explained. Using the results of the values obtained from the sieve, liquid limit and plastic limit analyses, necessary pavement thicknesses was calculated according to GI method. Bearing capacity of foundation soils, mechanical properties of materials used in pavements and also effects of seasonal variations are considered by AASHO method. AASHO road test equation, the criterion to chose serviceability level (Pt), climatic condition (R), subgrade soil (Si) and calculations of projected traffic capacity are given in this study. Layer thicknesses are calculated by this data. At the study's last chapter the GI method practised by OGM and AASHO method has compared.