Kondenzasyonlu kurutma fırınında ölçme ve kontrolün bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesi
Measuring and control in the condensation of drying kiln over the realization on the computer
  1. Tez No: 154425
  2. Yazar: CELİL YAVUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZAYİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Drying, condensation, computerized control, kiln
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel uygulamalarda önemli yeri olan kurutma yöntemlerinin geliştirmesine yönelik, kapalı çevrim esasına göre çalışan, kondenzasyonlu kurutma sistem prototipi imal edilip, sistemin bilgisayar ile kontrolü sağlanmıştır. Finn içerisindeki havanın sıcaklık, nem, ağırlık azalması vb.parametreler uygun sensörlerle ölçülüp, bilgisayar ortamına aktarılarak kaydedilmiştir. Kurutma sisteminin otomatik kontrolünde bilgi okuma ve Kontrol (PCL-818HG) kartının lisanslı üreticisi olan Advantech firmasının geliştirmiş olduğu VisiDAQ otomasyon programı kullanılmıştır. Sonuç olarak istenen her kurutma periyodu için tasarlanarak imal edilen kondenzasyonlu kurutma sisteminin otomatik olarak kontrol edilebileceği görülmüştür.Anahtar kelimeler : Kurutma, kondenzasyon, bilgisayar kontrolü,
Özet (Çeviri)
In this study, a prototype of drying system with condensation, working according to the closed cycle principle was made intending to contribute to the development of drying methods, which have an important place in industrial applications. A computerized controlling system was incorporated to this system. Parameters such as the temperature, humidity, weight loss etc in the kiln, were measured by the applicable sensors and data were recorded in a computer. VisiDAQ automation program, developed by advantech, which is the licensed producer of the data acquisition card (PCL-818HG), was used in automated control of the drying system. It was concluded that drying systems with condensation, which are designed and produced for each drying period, can be controlled automatically.