Konut ve iç mekanlarda minimalizmin bugünü ve yarını
Minimalism in homes and interiors: Today and tomorrow
- Tez No: 996716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN PERÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Modern konut, Yapı malzemeleri, İç mekan, Modern housing, Building materials, Interior space
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, minimalizmin mimarlık alanındaki kavramsal, tarihsel ve mekansal boyutlarını incelemektedir. Minimalizm, yalnızca biçimsel bir indirgeme yaklaşımı olarak değil; mekan, ışık, malzeme ve insan deneyimini yeniden tanımlayan bütüncül bir mimari tutum olarak ele alınmaktadır. Çalışma, minimalizmi modern mimarlık söylemi içinde konumlandırarak, bu yaklaşımın kuramsal temellerini ve mekansal yansımalarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tezin kuramsal çerçevesi; modernizm, minimal sanat, fenomenoloji ve mekansal algı kuramları üzerinden oluşturulmuştur. Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier, Tadao Ando, Peter Zumthor ve John Pawson gibi mimarların eserleri, minimalizmin farklı kültürel ve mimari bağlamlardaki yorumlarını anlamak amacıyla analiz edilmiştir. Bu bağlamda“az çoktur”ilkesi, yalnızca estetik bir tercih olarak değil; mekansal açıklık, duyusal deneyim ve kullanıcı ile mimarlık arasındaki ilişkiyi güçlendiren bir tasarım stratejisi olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca minimalizmin kökenleri, 1960'lı yıllarda ortaya çıkan minimal sanat akımıyla ilişkilendirilerek ele alınmıştır. Bauhaus ve De Stijl gibi modern mimarlık akımlarının, mimaride yalınlık ve süslemeden arınma anlayışına zemin hazırladığı vurgulanmaktadır. Minimalist mimarlıkta mekan ve boşluk kavramları, pasif unsurlar olarak değil; mimari anlamı ve deneyimi şekillendiren etkin bileşenler olarak tanımlanmaktadır. Farnsworth House, Villa Savoye ve Rietveld Schröder Evi gibi örnekler, mekansal sadelik, şeffaflık ve kullanıcı deneyimi bağlamında değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu tez, minimalizmin günümüz mimarlığında yalnızca biçimsel bir dil değil; sürdürülebilirlik, uyarlanabilirlik ve nitelikli yaşam mekanları üretme açısından önemli bir yaklaşım olduğunu ortaya koymaktadır. Minimalizm, bu çalışma kapsamında, gereksizi eleme ve mekanı insan algısı ve deneyimi üzerinden yeniden düşünme çabası olarak tanımlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the conceptual, historical, and spatial dimensions of minimalism in the field of architecture. Minimalism is approached not merely as a formal reductionist approach, but as a holistic architectural attitude that redefines space, light, material, and human experience. The study aims to position minimalism within the discourse of modern architecture, revealing its theoretical foundations and spatial reflections. The theoretical framework of the thesis is constructed through modernism, minimal art, phenomenology, and spatial perception theories. The works of architects such as Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier, Tadao Ando, Peter Zumthor, and John Pawson have been analyzed to understand the interpretations of minimalism in different cultural and architectural contexts. In this context, the principle of“less is more”has been evaluated not only as an aesthetic preference but also as a design strategy that strengthens spatial openness, sensory experience, and the relationship between the user and architecture. The study also addresses the origins of minimalism, relating it to the minimal art movement that emerged in the 1960s. It is emphasized that modern architectural movements such as Bauhaus and De Stijl paved the way for the understanding of simplicity and freedom from ornamentation in architecture. In minimalist architecture, the concepts of space and void are defined not as passive elements, but as active components that shape architectural meaning and experience. Examples such as the Farnsworth House, Villa Savoye, and the Rietveld Schröder House have been evaluated in terms of spatial simplicity, transparency, and user experience. Consequently, this thesis demonstrates that minimalism in contemporary architecture is not merely a formal language but also an important approach in terms of sustainability, adaptability, and the creation of quality living spaces. Within the scope of this study, minimalism is defined as an effort to eliminate the unnecessary and rethink space through human perception and experience.