Beş boyutlu Ising modelini Creutz 'Cellular Automaton' ında inceleyerek sonlu örgü ölçekleme bağıntılarının test edilmesi
Testing of the finite size scaling relations by illusrating the five dimensional Ising model on the Creutz 'Cellular Automaton'
  1. Tez No: 154567
  2. Yazar: ZEHRA POYRAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESTAN KALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ising Model, Creutz Cellular Automaton, Sonlu Örgü Ölçekleme Teorisi, Ising Model, Creutz Cellular Automata, Finite-Size Scaling Theory
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Doğrusal boyutu L=10, 12 olan örgülerde en yakın komşu spin etkileşmelerini içeren beş boyutlu Ising modelinin Creutz“Cellular Automaton”ında üç "bit'li demonlar kullanılarak simûlasyonu yapıldı. L-10, 12 örgüleri için Binder parametresi, düzen parametresi, manyetik alınganlık, ve öz ısının sıcaklı ile değişimi ve bu niceliklerin ölçeklenmiş değerlerinin ölçeklenmiş sıcaklık ile değişimleri incelendi. Beş boyutlu uzayda, d>4 için teorinin öngördüğü sonlu örgü ölçekleme bağıntıları Tc sonsuz örgü kritik sıcaklığında öz ısı, manyetik alınganlık, ve düzen parametresi için test edildi ve doğrulandı. Beş boyutlu Ising modeli için L=10, 12 örgülerinde kritik sıcaklık değeri Tc=8.7779(5) ye karşılık geldi. Bu değer öz ısı eğrilerinin kesişme noktasından ve Binder parametresi eğrilerinin kesişme noktasından hesaplandı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The five-dimensional nearest-neighbor Ising model is simulated on the Creutz cellular automaton using the demons with three bits and the finite-size lattices with the linear dimension L=10, 12. The temperature dependence and the finite-size scaling plot of Binder parameter, the specific heat, the order parameter and the magnetic susceptibility which are competed for the finite-size lattices with L=10, 12 are illustrated.The finite- size scaling relations predicted by the theory in d>4 dimensions for the specific heat, the magnetic susceptibility and the order parameter at and about the critical temperature of the infinite lattice, Tc, are tested verified. The infinite-lattice critical temperature Tc=8.7779(5) is coincided to the five dimensional Ising model in the lattices with L=10, 12. The values is obtained from the intersection points of the specific heat curves and the Binder parameter curves.