Aminoliz reaksiyonu ile bazı fosfazen türevi ligandların sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis some derivatives of phosphazane ligands with aminolysis reaction and characterization
- Tez No: 154580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBAHAT DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfazen, hekzaklorosiklotrifosfazatrien (HCCP), aminoliz, amin. vu, Phosphazene, hexachlorocyclotriphosphazatrien (HCCP), aminolysis, amine. vm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Heksaklorosiklotrifosfâzatrien (HCCP), diğer halofosfazen ve muhtelif fosfazen türevlerinin sentezinde çıkış maddesi olduğundan önemli bir halofosfazendir. Fosfazen türevlerinin özellikleri, substituentlerin N3P3 halkasındaki yerlerine bağlı olarak değişir. Kolaylıkla elde edilebilen polifosfazen türevleri» biomedikal malzemelerin yapımında, ısı, etektnrik, ses ve solvent yalıtımında, elastomer malzemelerin üretiminde kullanım alanı bulmuştur. Aminofosfazen eldesiyle sonuçlanan aminoliz reaksiyonları fosfazen kimyasında önemli bir yere sahiptirler. Bu çalışmada heksaklorosudotrifosfazatrienin 3-ammo-lH-l,2,4-triazol (çözücü: asetonitril, reaksiyon süresi: 45 dakika, HO akseptörû: 3-amino-lH-l,2,4-triazoI aşırısı) ve 5-amino-l,lft-fenantrolin (çözücü: etumetil keton, reaksiyon süresi: 6,5 saat, HO akseptörû: NaHC03> ile optimum şartlarda reaksiyonundan %78 verimle reçine görünümünde çok kuvvetli nidroskopik ve yalnızca suda çözünme özelliği olan heksakis(3-amino-lH-l,2,4-triazo)sildotnfosfazatrien ve %35 verinde tris(5-amino-l,10- fenantrolino)-2,4,6-triklorosiklotrifosfazatrien olarak isimlendirilen yeni amino fosfazen türevleri sentezlendi. Daha sonra sentezlenen bu ligantlarm Ag (I) ve Cu (D) tuzları ile Ag (I) ve ?u (II) kompleksleri sentezlendi. AminoKz reaksiyonu ile sentezlenen amino fosfazen türevleri İR, *H-NMR, "C-NMR, 31P-NMR, UV, MS ve fluoresans metottan ile karakterize edildi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hexachlorocyclotriphosphazatriene (N3P3CI6), is known to be a very versatile parent compound to the various practically important derivatives, whose properties depend on the type and positioning of substituents at N3P3 ring. Phosphazenes are easily derivatized and have found use as biomedical, flame-resistant, sound-insulating, solvent-resistant, elastomeric as well as electrically conducting materials. Reaction leading to aminophosphazenes are me most numerous and intensively investigated in cydophosphazene chemistry. In tiiis work two new aminophosphazene ligands hekzakis(3-amino-lH-l^,4- triazo)sikIotriphosphazatriene (Fi) (yield: 78%, solvent: acetonitrile HO acceptor: excess of 3-amino-lH-l,2,4-triazol, time: 45 min.) and tris(5-amino-l,10-fenantrolino)« 2,4,6-trikIorosikIofosfazatriene (F2) (yield: 35%, solvent: ethyl methy ketone, HO acceptor: NaHCÛ3, time: 6.5.hr) were synthesized, from the reaction of lH-1^^4- triazofe-3-amin and 5,6-diamino-l,10-phenanthroIme with hexachlorocyclotriphos- phazatriene in suitable conditions. Fi were reacted with Ag(I) and Cu(II) salts and synthesized their coordinations compounds. These coordination- compounds were investigated with the methods of TLC, FUR, 31P-NMR, ^-NMR, °C-NMR, LC-MC, UV-Vis spectropbotometric, flourometric methods.