Yeni bir fotobaşlatıcı olarak 5-tiya-pentasen-14-on'un sentezi, karakterizasyonu ve fotopolimerizasyonunun incelenmesi
The synthesis and characterization of 5-thia-pentasen-14-one as a new photoinitiator and investigation of it's role in photopolymerization
- Tez No: 154579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİS ARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotobaşlatıcı, serbest radikal polimerizasyonu, singlet hal ömrü, 5-Tiya- pentasen-14-on (TX-A), monomer, akrilat. ıx, Photoinitiator, free radical polymerization, singlet life time, 5-Thia-pentasen-14- one (TX-A), monomer, acrylate. x
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET 5-Tiya-pentasen-14-on (TX-A) yeni bir fotobaşlatıcı olarak sentezlendi ve karakterize edildi. Fotopolimerizasyon deneyleri MMA ve St için NMDEA varlığında ve yokluğunda, orta basınçlı civa lambası kullanılarak gerçekleştirildi. Hava ortamında TX-A' nın başlatma etkinliğine sahip olması çok önemlidir. TX-A iki kromoforik gruba sahiptir. Bunlardan biri tiyozanton, diğeri ise antrasendir. Bu nedenle TX-A' nın absorpsiyon özelliği çok ilginçtir. Çok fonksiyonlu bir akrilat olan trimetilolpropantriakrilat (TMPTA)' m polimerizasy onunu TX-A beraberinde orta basınçlı civa lambası kullanılarak gerçekleştirildi ve eş zamanlı FTIR spektrofotometresi ile izlendi. TX-A' mn fotobaşlatma deneyleri ayrıca gerçekleştirilmiş ve 240 s.' lik aydınlatma sonucunda fotobaşlatıcının tamamen harcandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 5-Thia-pentasen-14-one (TX-A) was synthesized as a new photoinitiator and characterized. Photopolymerization experiments were carried out for methylmethacrylate (MMA) and styrene (St) monomers in the presence and absence of N-methyldiethanolamine by using of medium pressure mercury lamp. It was very interesting to see the initiating efficiency of TX- A in the presence of air atmosphere. TX-A has two chromophore groups; one is thioxanthone and the other one is anthracene. Therefore TX-A has very interesting absorption properties. Polymerization of trimethylolpropanetriacrylate as a multifunctional acrylate in the presence of TX-A were performed by using of medium pressure mercury lamp and followed by RT-IR. Photobleaching experiments of TX-A were also perform and photoinitiator totaly bleached during 240 seconds of irradiation.