Doğalgaz boru hattı imalatının tasarım, tesisat, inşaat ve montaj esasları-uygulanan kontrol yöntemleri
Design, installation, consruction and manufacturinc principles of natural gas pipeline production and applicable control tecniques
- Tez No: 154673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT GÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boru hattı, Doğalgaz, Kaynak kontrolü, Hidrostatik test
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Üniversitesi Enstitüsü Anabilim Dah Programı Tez Danışmanı Tez Türü ve Tarihi : İstanbul Teknik Üniversitesi : Fen Bilimleri : Makina Mühendisliği : İmalat Mühendisliği : Yrd. Doç. Dr. Turgut GÜLMEZ : Yüksek Lisans - Nisan 2004 ÖZET DOĞALGAZ BORU HATTI İMALATININ TASARIM, TESİSAT, İNŞAAT, MONTAJ ESASLARI - UYGULANAN KONTROL YÖNTEMLERİ Ekim TEPE Bu çalışmada, doğalgaz boru hattı imalatının proje, tasarım, tesisat, inşaat ve montajında dikkat edilmesi gereken hususların teorik ve pratik esasları, genel ve Szel halleriyle ele alınmıştır. Projenin oluşturulması, tasarım ilkeleri, inşaat işleri, kaynak ve montaj işleri genellikle BOTAŞ'm en soil uygulanan prosedür ve şartnameleri dikkate alınarak işlenmiştir. Tüm imalat sırasında ve imalatın bitiminde uygulanan veya uygulanması gereken kontrol yöntemleri bir araya toplanmıştır. Ayrıca, Türkiye'deki mevcut doğalgaz boru hattı sistemi ve bu sektörün sanayideki işleyişi anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
University Institute Science Programme Programme Supervisor Degree Awarded and Date : Istanbul Technical University : Institute of Science and Technology : Mechanical Engineering : Manufacturing Engineering : Assist Prof. Turgut GÜLMEZ :M.Sc- April 2004 SUMMARY DESIGN, INSTALLATION, CONSTRUCTION AND MANUFACTURING PRINCIPLES OF NATURAL GAS PIPELINE PRODUCTION & APPLICABLE CONTROL TECHNIQUES Ekim TEPE In this study theoretical and practical principles of project, design, installation, construction and manufacturing of natural gas pipeline production are held. Formation of the project, basics of design, construction and welding works are reviewed by using BOTAŞ's latest procedures and specifications. The control methods which are required to be applied during and after the production have been collected together. Also, the existing pipeline system in Turkey and the processing of the sector in the industry are given. Keywords : Pipeline, Natural gas, Welding control, Hydrostatic test Science Code: X